Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-01

Analys Saniona: Ökad dos av studier

Detta är en betald analys på uppdrag av Saniona utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Saniona har startat ytterligare en klinisk studie i sällsynta ätstörningar. Det bidrar till ett potentiellt intensivt nyhetsflöde för flaggskeppsprojektet Tesomet det närmaste året. En framgångsrik preklinisk utveckling för SAN711 stärker projektportföljen.

Saniona är ett forsknings- och utvecklingsbolag fokuserat på läkemedel för sjukdomar i centrala nervsystemet, autoimmuna sjukdomar, metaboliska sjukdomar och smärtlindring. Bolaget har en omfattande portfölj av potentiella läkemedelskandidater i preklinisk eller klinisk Fas.

Tesomet går framåt

Under årets början har Saniona rapporterat att studien med Tesomet i tonåriga Prader Willi patienter visade att behandlingen var väl tolererad. Den studerade dosen visade ingen tydlig effektskillnad jämfört med placebo och Saniona fortsätter med en öppen förlängningsstudie med en dubbelt så hög dos.

Breddar portföljen

Som väntat har också en studie med Tesomet i hypotalamisk fetma påbörjats, vilket breddar utvecklingen inom sällsynta ätstörningar. Efter en framgångsrik preklinisk utveckling är SAN711, som avser behandling av klåda och/eller smärta, nu redo för kliniska studier. Det är ett tydligt positiv besked avseende bolagets förmåga att genera nya kliniska projekt.

Tesomet viktigast

Vi bedömer att det viktigaste nyhetsflödet under resten av året rör pågående studier av Tesomet i sällsynta ätstörningar samt ett eventuellt marknadsgodkännande av fetmabehandlingen Tesofensine för den mexikanska marknaden. I första hand räknar vi med att resultat från behandlingen med högre dos i Prader Willi-studien kan presenteras framåt sommaren. Studien är liten men om en tydlig trend i minskad hyperfagi (överdriven hunger) kan påvisas bör det stärka synen på projektet. Det finns även möjlighet att kliniska studier med SAN711 kan påbörjas under året på egen hand eller tillsammans med en partner.

Motiverat värde

Vi höjer värdet för projektportföljen främst med anledning av de prekliniska framstegen för SAN711. Till följd av större än väntad utspädning från finansieringsavtalet med Nice & Green sänker vi det riskjusterade motiverade värdet något till 72,40 kronor (75,10). Vi bedömer att avtalet med Nice & Green kan täcka det bedömda kapitalbehovet för innevarande år. För vidare klinisk utveckling därefter behövs ytterligare finansiering.

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.