Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-09

Höganäs blir avgörande

Detta är en betald analys på uppdrag av Cortus Energy utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Cortus är i beroende av en storskalig referensanläggning för att komma vidare. Uppbyggnaden av en sådan anlägg-ning i Höganäs löper på enligt tidsplan. Om Höganäs blir lyckosamt kan det gå fort, men risken är hög.

Cortus Energy har utvecklat en förgasningsteknik av biomassa som producerar syngas. Den höga renheten och det höga energivärdet skapar goda förutsättningar för gasen att ersätta fossila bränslen inom exempelvis industrin. Syngasen kan även användas vid produktion av förnybar el eller fjärrvärme. Med en hög vätgashalt skapas även potential inom fordonsindustrin.

Projektet i Japan har en stor potential men har stött på patrull, vilket försenar en möjlig första beställning, relativt prognoser. Den tilltänkta platsen för en första anläggning visade sig vara mindre lämplig och partnern Forest Energy (FE) undersöker alternativa platser. Vidare kräver de lokala bankerna (delfinansiärer) driftsdata från anläggningen i Höganäs. Det innebär att en affär med FE är beroende av projektet i Höganäs eller en kund som köper anläggningen (utan bankfinansiering).

Uppbyggnaden i Höganäs löper på men inte helt smärtfritt. Kostnaderna för maskiner och komponenter har överstigit förväntansbilden. Det kan innebära ytterligare ett mindre finansieringsbehov som möjligen kan lösas genom brygglån. Bolagets prognos för produktionssättandet och testning ligger glädjande nog kvar på andra kvartalet 2018. Det av yttersta vikt att anläggningen i Höganäs sätts upp i tid och snabbt kan kalibreras för optimal drift. Detta då en referensanläggning uppenbarligen är efterfrågat i Japan och sannolikt också kommer efterfrågas i USA samt av andra intressenter.

I USA kommer en ansökan om elavtal lämnas in inom kort. Med ett 20-årigt elavtal och tillstånd på plats kan sökandet efter en operatör och finansiärer intensifieras.

Med de nya förutsättningarna har vi justerat våra prognoser i DCF-modellen och beräknar ett motiverat värde per aktie om 1,0 krona med rekommendationen Öka. Samtidigt har bolagets finansiella ställning börjar tvina och i oktober togs ett brygglån upp. Vi ser behov av en nyemission snart, vilket vi också lagt in i vår DCF-modell.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.