Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-04-27

Livet som daytrader

Ett ensamt jobb med hård press och minimal social kontakt med omvärlden. Låter det som en dröm? Kanske inte, ändå är det många som drömmer om att försörja sig på egen hand via aktier och diverse andra finansiella instrument. Stock Magazine har nästlat in sig i tradingdjungeln för att söka svar på varför och hur man blir trader.

Utan möjlighet att ta bolån och rätt att ta ut föräldradagar eller sjukersättning, arbetar en liten skara människor ute i landet och världen med sin stora passion. Chansen att själv bestämma var i världen ens arbetsplats ska ligga överlappar de till synes bristande faktorerna.

– Möjligheten till frihet och att inte vara bunden till en arbetsgivare var vad som lockade mig, säger John Lönnqvist som i flera år kunde titulera sig daytrader.

Enkla pengar finns inte

John, som idag arbetar som Norden-ansvarig för RBS börshandlade produkter, menar att många som intresserar sig för daytrading är ute efter att tjäna snabba och enkla pengar vilket inte är en korrekt bild av daytrading. Det gäller att ha ett psyke av stål och dessutom ett startkapital man är beredd att förlora som en del av lärandeprocessen. Man måste dock komma ihåg att inlärningen definitivt kan löna sig. I en artikel på tidningen Realtids hemsida berättar en anonym daytrader hur han från ett startkapital på 50 000 kronor lyckats bygga upp en snittinkomst på 100 000 kronor i månaden.

Det är lätt att luras av illusionen att daytraderjobbet är spännande och händelserikt varje dag vilket är en myt om man ska tro researchen till den här artikeln.

– En traders arbetsdag är ofta monoton och därmed enformig, påpekar John. Han beskriver vidare hur en vanlig dag på jobbet kunde se ut under hans tid i yrket:

– Generellt vill man, innan börsen öppnar, bilda sig en uppfattning om vad som hänt på andra marknader förutom din handelsmarknad under natten. Resten av dagen bevakar du de marknader du är intresserad av. I handel med europeiska aktier kan det till exempel vara en god idé att kontrollera hur den amerikanska marknaden utvecklats för att skapa en uppfattning om hur världsläget ligger till.

Det finns flera olika strategier daytraders använder sig av. Den så kallade KISS-metoden är en basmetod som går ut på att köpa när kursen bryter över ett glidande medelvärde och sälja när kursen bryter under (når en programmerad nivå). Break out-metoden är ett annat exempel som innebär att position tas när ett tidigare motstånd eller stöd bryts vilket betyder att man köper och säljer aktier efter en egen analytisk modell. Filosofierna om hur man som daytrader bör agera är många och att bilda sig en egen uppfattning i ämnet är A och O då det till syvende och sist är dina pengar som riskerar att gå förlorade på en missbedömd börs.

Vägen till en passion

Att ett startkapital är nödvändigt säger sig självt men John menar att man bör ha ett startkapital bestående av tre olika delar:

– Ett första kapital behövs då du troligen kommer att förlora pengar innan du lärt dig marknaden och att hantera din egen psykologi. Ett andra tradingkapital du kan fortsätta med när dina ”läropengar” tagit slut samt ytterligare en bunt pengar du kan leva på medan du lär dig.

Samtidigt som John påvisar stora möjligheter och beskriver känslan av att arbeta med sin passion menar han att man till en början inte bör ha för bråttom då detta kan stå en dyrt.

– Jag brukar rekommendera att inte börja med daytrading eftersom de flesta ”gröna” ofta misslyckas. Prova på swingtrading istället vid sidan om skolan eller ditt arbete tills du känner dig redo att satsa helhjärtat på daytrading.

Arbetet som daytrader må vara ensamt och oglamoröst men är ändå en storklingande dröm för många. Av experternas råd att döma är det ingen omöjlighet för oss vanliga dödliga men vi bör inte ta några förhastade beslut. Genväger till enkla och snabba pengar finns inte. Att tjäna pengar utan någon kunskap är väldigt svårt om man ska tro John.

– Det tar tid att bli bekant med börsen då den konstant beter sig olika. Man måste ha tålamod och skaffa sig erfarenhet.

Författare Gaston Rohaly