Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Gå vår Aktieskola – ta ett första steg mot ett rikare liv

Vad roligt att du vill komma igång med ditt sparande med oss på Aktiespararna genom att gå vår Aktieskola. På fem veckor kommer du att ha fått massor av ny kunskap och skapat din första aktieportfölj.

 

Vi hjälper dig att våga. Att köpa sina första fonder och aktier kan kännas både läskigt och överväldigande. Säkert har du många funderingar: Hur vet jag vilka investeringar som är bra? Tänk om jag förlorar alla mina pengar? Med vår Aktieskola får du svar på många frågor och guidning steg för steg i hur du kommer igång.

Öppna Konto
Det här är det första steget av Aktieskolan. Första steget mot ett smartare sparande är att välja bank, öppna ett konto och välj rätt kontotyp för dina aktier och fonder. Vi hjälper dig.
Inspiration från Aktieskolan
Calle från Aktieskolan och hans kollega Mohammed ska spara ihop till en miljon kronor. Följ deras podd för inspiration, spartips och motivation för att komma igång med dit sparande. Alla kan spara i aktier!
Sätt dina sparmål
En av de viktigaste sakerna för att bli motiverad att spara är att ha tydliga mål. Det ska vi fixa nu! Vi går också igenom varför det är viktigt att spara långsiktigt och varför det är så bra att månadsspara.
Därför ska du spara i fonder och investmentbolag
Fonder och investmentbolag är den perfekta starten för att börja spara på börsen. De sprider riskerna bra och ger chans att få bättre avkastning än om du har dina sparpengar på banken. Idag går vi igenom hur det funkar.
Dags att lägga grunden till din portfölj
Nu är det dags att dags att skapa grunden i din aktieportfölj med fonder och investmentbolag. Aktiespararnas exempelportfölj ger dig vägledning i hur du ska tänka fördelningen mellan olika investeringstyper. Nu åker vi.
Därför ska du spara i aktier
Vad är egentligen en aktie och vad är de viktigaste skillnaderna mellan aktier och fonder? Det är dags för första steget i aktiernas värld. Häng med! Aktier innebär högre risk, men också stor chans till avkastning om du investerar klokt. Tittar vi på börsen historiskt sett är snittavkastningen 8% jämfört med sparkontots 1%. Med aktier kan du dessutom välja exakt de bolag som just du tror på.
Bygg en stabil portfölj
Börsen kan kännas som en enda stor djungel när du vill komma igång. Därför går Calle igenom några enkla grundprinciper att hålla dig till när du väljer aktier.
Inspiration från Aktieskolan
Idag vill vi dela med oss av vårt kanske bästa inspirationstips för dig som vill komma igång: att ta rygg på någon som kan mer! Vi vill därför introducera dig till Mohammed, Jonna, Karin och Calle och deras portföljer.
Tre Investeringsstrategier för dina aktier
Idag ska vi fylla på kunskapskontot ytterligare med en lektion om investeringsstrategier. Det är inte så svart som det låter och så vanligt ger vi dig gott om exempel på bolag som passar in i respektive strategi.
Hitta aktierna som just du tror på
Idag kommer aktieskolans sista lektion om just aktier. Det är nu dags att simma på lite djupare vatten och gå in på hur du själv kan bedöma ett bolag som du funderar på att köpa aktier i. Aktieanalys går förstås att göra på olika nivåer, från avancerad ekonomisk analys till en mer översiktlig bedömning av bolaget och branschen. Det är det senare vi tittar på här. Analysen är ingen nödvändighet för att du ska kunna köpa aktier, men är ett bra steg för dig som vill lära dig mer.
Dags att köpa aktier
Det har blivit dags att göra dina första aktieköp (om du inte blivit så aktiesugen att du redan köpt några vill säga, sånt händer ju.) Idag dyker vi rakt på checklistan med dina att-göra-punkter med det viktigaste av allt vi gått igenom om aktier. Bara öppna checklistan i en flik och ditt aktiekonto i en annan och påbörja dina inköp! Sikta på att 40% av din portfölj ska bestå av aktier. Lycka till!
Grattis, du är nu en aktiesparare!
Du har nu skapat din första aktieportfölj, som antagligen både är stabil och långsiktigt. Riktigt bra jobbat! Nu gäller det att få pengarna att växa. Aktiespararna finns förstås med dig på vägen. Så här hjälper vi dig! En sparvana, där du regelbundet ser över ditt sparande, är nyckeln till att få dina pengar att växa. Det räcker med 5 minuter i veckan! Vi håller dig uppdaterad med aktieanalytikers bästa tips, direkt till din mail. Placera ditt månadssparande med våra tips på investeringsmöjligheter. Se vilka aktier du bör behålla och vilka du bör sälja. På så sätt undviker du de största misstagen och ta del av de största möjligheterna. Här hittar du veckans vinnare.