Aktiespararna
Event avslutat
Det här eventet har redan ägt rum och går inte längre att anmäla sig till.

Upplev det bästa av Sydafrika

UtbildningResa
22 februari 2024 23:00 till 5 mars 11:25

Välkommen på en resa som erbjuder det bästa av Sydafrika! Vår rundresa börjar i Kapstaden som erbjuder en behaglig kombination av stadsliv och vacker natur. Här väntar magiska vyer på Godahoppsudden, lärorikt studiebesök och guidad tur i kåkbostäderna. I vinlandskapen låter vi våra smaklökar kittlas innan vi beger oss norrut till Johannesburg. Här bjuds vi in på en traditionell kväll, utforskar Pretoria samt besöker ett börsrelaterat företag. Resans sista stopp, och en av höjdpunkterna, dukar upp för många spännande safariupplevelser i Pilanesberg nationalpark. Resan leds av en erfaren, svensk guide. Se programmet nedan.

Klicka här för att anmäla dig!

Datum avresa: 23 februari 2024

Avresa från: Arlanda och Kastrup

Datum hemresa: 5 mars 2024

Resan omfattar: 

• Flyg till och från Sydafrika.
• Inrikesflyg i Sydafrika, transporter, inträden och utflykter enligt resebeskrivning.
• Boende på noggrant utvalda hotell av bra standard.
• Frukost alla dagar och 9 måltider.
• Svensktalande guide.
• Engelsktalande specialistguider under safariturerna.
• Bagageservice på hotell och flygplatser.
• Studiebesök på börsrelaterade företag.
• Trevligt resesällskap med aktieintresse.
• Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg. Dessa uppgår till cirka 5.400 kronor.

Pris: 34.900 kr för del i dubbelrum. Enkelrumstillägget är 7.500 kr.

Researrangör: Thabela Travel

Anmäl dig via länken nedan. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller.


Klicka här för att anmäla dig!


Reseprogram

Dag 1
Avresa från Arlanda och Kastrup på kvällen.

Dag 2
Ankomst till Sydafrikas ”Mother City”, Kapstaden, under tidig eftermiddag. Vi möts av vår guide i ankomsthallen och ser landmärket Taffelberget vackert vila över staden. Vi kör direkt till vårt hotell centralt beläget i hamnområdet som kallas Waterfront. Eftermiddagen är ledig för acklimatisering och egna strövtåg. Till kvällen njuter vi av en gemensam middag.

Dag 3
Vi följer Atlantkusten mot Kaphalvön på vägar med vidunderlig utsikt. Godahoppsudden ligger i ett naturreservat där floran och faunan har bevarats precis som den såg ut år 1488 när Bartholomeu Dias rundade udden. Han ansåg att det nu fanns gott hopp om att nå Indien. Vi besöker både Godahoppsudden och Kapudden. Vi äter lunch på en fiskrestaurang med utsikt över False Bay. Den sydafrikanska pingvinen är utrotningshotad, men kolonin vid Boulders Beach som vi besöker i Simon´s Town har visat en positiv utveckling. 

Dag 4
Vi börjar morgonen med en stadsrundtur och en promenad genom Company Gardens, som anlades år 1652 av Jan van Riebeeck. Grönsakerna som skulle förse förbipasserande skepp med proviant odlades här. Vi går förbi parlamentet och presidentens officiella bostad. Kapstaden är en av Sydafrikas tre huvudstäder. Vi kör vidare till Langa, som är Kapstadens äldsta kåkstad. Här väntar en guidad tur till fots. Kåkstäderna utanför Kapstaden har vuxit okontrollerat sedan början av 1990-talet. Under vår promenad genom Langa brukar vi bli inbjudna till flera hem. De flesta bor i små tegelhus, men vi ser även stora slumområden med skjul och ett överklassområde. Under eftermiddagen får vi en intressant presentation av företaget Bitprop, som arbetar för att ge stadsmarkägare möjlighet att bygga långsiktig inkomsttrygghet. De satsar på att skapa en ljusare framtid framför allt för kvinnor.


Dag 5
Ledig dag för egna strövtåg (för egen kostnad). Besök exempelvis Greenmarket Square med afrikanskt hantverk, njut av afternoon tea på ett kolonialhotell, gör en kryssning, besök ett museum eller varför inte akvariet i Waterfront? Vi rekommenderar en båttur till Robben Island, som under många år var en plats dit de styrande sände sina politiska kritiker. Här hölls både kriminella och politiska interner fängslade under primitiva förhållanden. Kika in i Nelson Mandelas cell, där han tillbringade 18 år av sitt liv.

Dag 6
Dags att säga farväl till Kapstaden och bege oss mot vindistrikten där vårt första stopp är Stellenbosch – Sydafrikas näst äldsta stad och det mest kända vindistriktet. På slutet av 1600-talet flydde de franska hugenotterna undan religionsförtryck. De fann en fristad i Sydafrika och började utveckla vinproduktionen. Stellenbosch anses av många vara den vackraste av alla småstäder i Sydafrika med flera byggnader som är kulturminnesmärkta. Vi gör en vinprovning och äter lunch på en trevlig vingård som erbjuder storslagna vyer och utsökta viner. Vi fortsätter att utforska vindistrikten och beger oss till Paarl och dagens andra vingård, vars fokus ligger på både vin och osttillverkning. Här sätter vi våra smaklökar på prov med en lite annorlunda provning. Nöjda efter en heldag i vindistrikten når vi under eftermiddagen dagens slutmål Franschhoek.

Dag 7
Idag checkar vi ut för transport tillbaka till Kapstadens flygplats. Vi tar plats på inrikesflyget till Johannesburg, där vi beger oss ut på en helt ny upplevelse och besöker kulturbyn Lesedi, där vi får möta olika afrikanska stammar och lära oss om deras olika seder och kultur. Vi går på rundvandring i kulturbyn där vi besöker traditionella hem och avslutar kvällen med traditionell dans- och musikuppvisning och en härlig gastronomiupplevelse med smaker som representerar de olika afrikanska kulturerna. Senare på kvällen styr vi kosan mot vårt hotell i Sandton, Johannesburg.

Dag 8
Vi börjar morgonen med ett lärorikt studiebesök hos ett börsrelaterat företag beläget i Johannesburg. Efter lunch utforskar vi Pretoria, som är en av Sydafrikas tre huvudstäder. I mån av tid besöker vi Voortrekker Monumentet, där vi ser den största marmorfrisen i världen. Den illustrerar Boernas utvandring från Kapområdet när britterna tog över makten och förbjöd slaveriet. De råkade ut för många svårigheter längs vägen och deras historia är som en spännande saga. I Church Square står Paul Kruger staty på torget. Han var president i Sydafrikanska Republiken på slutet av 1800-talet. Guld hittades utanför Johannesburg och massvis med invandrare kom för att pröva lyckan. Då Kruger vägrade ge dem medborgliga rättigheter utbröt Boerkriget mot England. Boerna tvingades kapitulera och 1910 bildades Sydafrikanska Unionen. Vi avslutar vår dag i Pretoria vid Union Buildings, som är regeringsbyggnaden, här har vi utsikt över hela staden.

Dag 9
Vi lämnar storstaden bakom oss och kör mot resans sista stopp och Pilanesberg nationalpark, som är hem åt hela Big 5. Det är dags för en riktig höjdpunkt! Redan till eftermiddagen ger vi oss ut på den första safarituren där vi spanar efter bland annat noshörningar, zebror, bufflar, elefanter och giraffer. I nationalparken finns även de magnifika kattdjuren lejon och leopard. Här finns cirka 300 fågelarter, kanske besöker vi en fågelsjö för att se så många som möjligt. Pilanesberg, som är en av landets större nationalparker ligger i en vulkankrater, där vi på kraterkanten njuter av sagolik utsikt samtidigt som solen börjar färga himlen röd.

Dag 10
Väckarklockan ringer tidigt, vi åker på en spännande morgonsafari där vi njuter av djuren, fåglarna och det karga landskapet från våra öppna safarifordon. Efter några timmars spännande safari blir vi serverade en härlig frukost tillbaka på lodgen. Därefter finns tid på egen hand för att bara slappna av och andas in den härliga atmosfären. För total lyx, besök lodgens spa och hälsocenter, där massage och andra behandlingar erbjuds (betalas på plats). Dagens nästa safaritur sker under eftermiddagen, i lagom tid tills djuren börjar röra sig omkring igen i skymningen.

Dag 11
Vår resa börjar lida mot sitt slut, men innan vi lämnar Pilansberg får vi en sista chans att insupa vildmarksatmosfären under en tidig morgonsafari. Nu kan våra vältränade ögon lättare hitta djuren i deras naturliga habitat, hjälps vi alla åt kanske vi lyckas få syn på de mest sällsynta djuren. Efter frukost tillbaka på lodgen är det dags att checka ut för transport tillbaka mot Johannesburg flygplats och vidare resa hemåt.

Dag 12
Ankomst till Skandinavien med bagaget fullt av vackra minnen från Kapstaden och vilda historier från vår safari i Sydafrika.

Dela med dig

Eventinfo

Starttid
22 februari 2024 23:00
Sluttid
5 mars 2024 11:25
Arrangör
Centralt
Typ av aktivitet
Utbildning