Aktiespararna

Aktien får köpråd: ”Hög risk – värd en chansning”

Av Nyhetsbyrån Direkt
30 november 20182 min lästid

Risken i medicinteknikbolaget Q-linea är hög och prislappen är inte låg, men Dagens Industri väljer att ta rygg på Q-Medmiljardären Bengt Ågerup och hoppas på en Hansa Medical-succé i börsnykomlingen, skriver tidningen på fredagen och ger rådet att teckna Q-lineaaktien inför börsdebuten.

Beräknad första dag på Stockholmsbörsen för Q-linea är den 7 december. Prisintervallet i emissionen ligger på 60-70 kronor per aktie vilket kommer att ge bolaget ett börsvärde på drygt 1,5-1,7 miljarder kronor.

Det kan tyckas mycket för ett bolag med obefintliga intäkter och utan lanserad produkt, skriver DI men pekar samtidigt på att konkurrenten Accelerate Diagnostics har ett börsvärde på nästan 7 miljarder kronor, även om jämförelsen är vansklig med tanke på att konkurrenten ligger steget före.

Bakterierna blir för varje år allt mer resistenta mot antibiotika samtidigt som ny antibiotika upptäcks i en allt lägre takt. På sikt kan detta vara ett stort hot mot mänskligheten - och därför är Q-linea intressant, skriver DI. Bolagets huvudprodukt Astar visar vilken antibiotika som är effektiv via ett så kallat antibiotikakänslighetstest.

Tidningen poängterar också att den tunga ägarlistan är en lockande faktor i Q-linea. Bengt Ågerups riskkapitalbolag Nextobe är största ägare. Nextobe är även största ägare i Stockholmsbörsens bästa aktie de senaste fem åren: Hansa Medical, som har stigit med över 3.400 procent under perioden.

Dessutom har investmentbolaget Öresund investerat innan noteringen och går in som ankarinvesterare, konstateras det.

Dela med dig