Aktiespararna

Analys: Vinsterna motiverar inte kursrallyt

Av Peter Malmqvist
28 oktober 20192 min lästid
Oktober månads börsuppgång på 8 procent är betydligt bättre än utvecklingen av vinsterna under det tredje kvartalet. Rapporterna kan därför knappast motivera oktoberrallyt.

Utvecklingen i börsbolagen är som vanligt ett pussel. Störningsposterna är många, som stora skadestånd i Ericsson och betydande nedskrivningar och omstruktureringskostnader i Nordea. Ytterligare en handfull bolag har betydande störningsposter, antingen detta kvartal eller för ett år sedan.

Summering en katastrof
Lägger vi pusslet och börjar med att summera vinsterna under det tredje kvartalet kan konstateras att de ligger hela 17 procent lägre än samma kvartal för ett år sedan. Det är katastrof och dessutom 4,2 procent under analytikernas prognoser enligt Infront SME. Det motiverar definitivt inte någon kursrusning.

Justering för extremer
Om vi däremot eliminerar de tre bolag bäst vinstförändringar (Getinge, Essity, H&M) respektive sämst (Ericsson, Nordea, Sandvik), redovisar kvarvarande bolag fortfarande ett vinstfall, även om det har krympt till 2 procent. Granskar vi dessutom bredden på utvecklingen kan konstateras att 52 procent av bolagen redovisar ett vinstfall och att medianförändring ligger på svaga minus 6 procent.

Utfall mot prognos
Som nämnts ovan var utfallet mot prognos 4,2 procent under analytikernas samlade prognoser. Om vi även här exkluderar de tre bolag med störst positiv avvikelse (Ericsson, Essity, ABB), liksom de med störst negativ (Nordea, Sandvik, Handelsbanken) lyckas kvarvarande bolag faktiskt landa 0,8 procent över prognos. Det är positivt, liksom att 55 procent av de rapporterande bolagen kom in över prognos. Följaktligen fick vi ett positivt medianvärde på 0,9 procent. Detsamma gäller utfallet mot försäljningsprognoserna, som landade på plus 1,1 procent.

Och slutsatsen..?
Åtta procents kursuppgång på en månad är ett mycket kraftigt rally. Det kan inte motiveras av de presenterade kvartalsrapporterna. Snarare får vi söka förklaringar i gynnsammare utsikter i handelskriget mellan USA och Kina, liksom att Brexit verkar vara på väg mot en lösning (nåja…). Förhoppningarna om räntesänkningar i USA, liksom långsiktigt extremlåga räntor i eurozonen, kan säkert också ha väckt aptiten på aktier. Att däremot rapportperioden skulle vara den huvudsakliga motorn är svårt att se.

Börsanalyser

Dela med dig