Aktiespararna

Analys: Volvo - vilken stänkare!

Av Peter Malmqvist
24 juni 20193 min lästid
Volvo krossar prognoserna och visar väldigt starka siffror, men...

Med en uppgång i kvartalsresultatet före skatt på drygt 50 procent, till 12,7 miljarder kronor, slår Volvo tidigare vinstrekord, både på kvartals och årsbasis. Då har vi ändå exkluderat en reavinst på sålda verksamheter på 1,5 miljarder konor. Jämfört med analytikernas prognoser enligt SME Infront är resultatet också en "stänkare i vänsterkrysset"! Då ligger utfallet 24 procent över. Det är bland de största positiva avvikelser jag sett i denna bolagsklass. Så här långt är alltså rapporten strålande läsning!

Lysande för lastvagnar
De viktiga Lastvagnarna (drygt två tredjedelar av verksamheten) går otroligt starkt. Försäljningen stiger med 22 procent och rörelseresultatet stiger med 70 procent, samtidigt som försäljningen slår prognoserna med 8 procent, medan rörelseresultatet ligger 28 procent över. Det går även mycket bra för anläggningsmaskinerna, som dock är en tredjedel av Lastvagnar i storlek.

Framtidsutsikterna sämre
Rapporten borde få aktien att gå genom taket, om det inte vore för orderingången. Den går ner kraftigt, framförallt på grund av USA, men även Europa dalar, men mindre. I förhållande till föregående år är nedgången nästan 40 procent, men i förhållande till analytikernas prognoser är nedgången 20 procent. Volvos VD betonar att nedgången är aningen överdriven, eftersom de har full produktion i USA för 2019 och inte vågar boka upp alltför mycket produktion för 2020. Dessvärre är det ofta så det låter i en vändning - företagsledningen försöker tona ner de siffror som går ner och lyfta fram de som går upp. Tro dem inte. Framtiden ser mer dyster ut för Volvo än det senaste året, men det räknar placerarna med.

Låg värdering
Granskar vi Volvos värdering är den låg i ett historiskt perspektiv. Placerarna förväntar sig därför tuffare tider framöver, vilket även syns i analytikernas prognoser. För 2020 beräknas försäljningen ligga tre procent under 2018 års nivå och rörelseresultatet 10 procent under. Därför har Volvoaktien en låg värdering. Vårt normala p/e-tal kring 14 på en rullande helårsvinst är idag ner i p/e 10. Det visar att placerarna tagit höjd för en framtida nedgång.

Och slutsatsen..?
Volvo visar att rapportperioden troligen blir bättre än vad jag förväntat. Förhandsprognoserna om en vinstuppgång för hela storbolagspopulationen kring 7-8 procent (median) troligen är taget något i underkant. Det skulle därför överraska om inte Stockholmsbörsen fortsätter uppåt, tack vare detta.

Börsanalyser

Dela med dig