Aktiespararna

Börsveckan: Köpvärda utdelningsaktier

Av Nyhetsbyrån Direkt
14 januari 20193 min lästid
Flera aktier får köprekommendationer – medan det är läge att vänta med andra, enligt tidningen.

Köp SJR, Tokmanni, Telenor och Millicom men avvakta med Wise, Ica, Mekonomen och Nobia

Det råder Börsveckan i sitt senaste nummer där tidningen även uppdaterar utdelningsportföljen för 2019.

I utdelningsportföljen, som innehåller tio aktier, ingår: ABB, Akelius Preferensaktie, Bilia, Byggpartner, Coor, Kindred, Nobina, Nordea, SJR och Telenor.

Trots att Telenor uppvisar en låg tillväxt för att vara teleoperatör rekommenderar tidningen köp med motiverat av stark balansräkning, kassaflöde och god lönsamhet.

Även sektorkollegan Millicom får en köprekommendation. Aktien har högre risk än flera andra i sektorn, men har högre potentiell uppsida och en förhållandevis hög utdelning på cirka 4 procent.

Den finländska detaljhandelskedjan Tokmanni går bra just nu och om konjunkturen vänder ner gynnas lågprisaktören när hushållen blir allt mer försiktiga med hushållskassan. Bolaget har en begränsad nedsida som begränsas av utdelningskapaciteten och tidningen rekommenderar köp.

Bemanningsbolaget SJR är enligt tidningen en högutdelare som har levererat bra avkastning historiskt. I november 2019 gjorde bolaget sitt första förvärv någonsin. Detta menar Börsveckan kan ge "fin skjuts" år vinsten under 2019.

Sektorkollegan Wise visar bra tillväxt just nu och en hög direktavkastning, men lönsamheten släpar och Börsveckan menar att det är bäst att vänta och se om bolagets lyckas vända lönsamhetstrenden och ger rådet avvakta.

Icas aktie har rusat 15 procent efter, bland annat en stark rapport för det tredje kvartalet med förbättrad lönsamhet. Men nu tror Börsveckan att rusningen är över. Ett tuffare konjunkturläge ger ökad konkurrens från lågprisaktörer, vilket kan komma att åter sätta press på Icas marginaler. Det ger läge för vinstämtagning och tidningen ger rådet avvakta.

Bildelskoncernen Mekonomens tuffa 2018 på börsen kan öka chanserna för ett utköpsbud från huvudägaren LKQ. Men det räcker inte menar Börsveckan och sätter ger rådet avvakta. Bland annat sätter den nuvarande skuldsättningen begränsning för att fortsätta växa genom större förvärv.

Nobia har rasat på börsen under 2018 och handlas till femårslägsta. Trots förhållandevis låg kurs och hög utdelning skrämmer bolagets cykliska profil och potentiell påverkan av utgången av Brexitförhandlingarna. Börsveckan ger rådet att avvakta med kökstillverkaren.

Dela med dig