Aktiespararna

Därför lämnar MSAB börsen

Av Redaktionen
14 november 20172 min lästid

Investmentbolaget Melker Schörling AB köps ut från börsen av familjen Schörling och Stefan Persson. Motivet: ” Det är bättre att driva det i privat regi”, säger Mikael Ekdahl, ordförande, till DI.se (http://di.se/)

Den stora nyheten i börssverige var under tisdagen att investmentbolaget Melker Schörling AB (MSAB) kommer att bli utköpt från börsen. Bakom affären står ett konsortium bestående av familjen Schörling, Stefan Persson, den danska familjen Bek-Nielsen samt styrelseordföranden Mikael Ekdahl.

–I takt med den förändrade situationen där Melker Schörlings hälsa har blivit sämre har vi funderat på vad vi ska göra i framtiden. Då har vi kommit fram till att det i den nya situationen blir bättre och effektivare att driva MSAB i privatmiljö, istället för i börsmiljö, säger säger Mikael Ekdahl, styrelseordförande till Dagens Industri

Ekdahl konstaterar att närvaron på börsen kostar både tid, pengar och energi.

–Det finns många fördelar med börsen men i det läget vi har hamnat i nu tycker vi att det är bättre att driva det i privat regi, säger han till DI.se (http://di.se/).

Schörling lämnade tidigare under 2017 alla sina uppdrag i bolagens styrelser på grund av hälsoskäl men planerna på att avnotera bolaget har tydligen pågått längre än så. På frågan om hur länge tankarna för avnotering har pågått så svarar Ekdahl till DI.

– Det är ett beslut som har växt fram sedan förra hösten då förändringen för Melker blev uppenbar. Sedan dess har vi resonerat om detta och försökt hitta en vettig tidpunkt, under den närmsta tiden ser vi inget som dramatiskt ska förändra värdet på MSAB.

Budet ligger på 569kr per aktie och vid stängning på måndagseftermiddagen så låg aktien strax över 547kr, vilket ger en premie på drygt 3.9 procent. Det är i linje med substansvärdet på innehaven och i pressmeddelandet skriver Ekdahl:

– Genomgående sedan börsnoteringen 2006 har vi använt substansvärdet som riktmärke för värdeutvecklingen i MSAB och anser det därför logiskt att budet nu också lämnas baserat på aktuellt substansvärde.

Kursen reagerade positivt på nyheten och har under dagen pendlat kring 569 kronor och 570 kronor.

Dela med dig