Aktiespararna

Enzymatica: VD avfärdar Coldzyme kan hindra coronavirus

Av Nyhetsbyrån Direkt
23 januari 20202 min lästid
Genrebild.

Enzymaticas vd avfärdar eventuella förhoppningar om att bolagets förkylningsspray Coldzyme skulle kunna användas mot coronaviruset.

"Vi har inga kliniska data överhuvudtaget som skulle tala för att Coldzyme
fungerar på coronavirus", säger Enzymaticas vd Fredrik Lindberg till
Nyhetsbyrån Direkt.

Under 2018 presenterade bolaget resultat av en preklinisk studie som visade att Coldzyme skulle kunna deaktivera coronavirus. Men en laboratoriestudie är inte samma sak som att visa att det fungerar på människor, betonar Fredrik
Lindberg.

Coldzyme fungerar genom att förhindra tillväxt av förkylningsviruset och lugna ner förkylningen genom att spruta läkemedlet i halsen där förkylningsviruset växer till sig, men en influensa fungera annorlunda.

"En influensa går in i blodet och man har den i hela kroppen, och det är samma med coronaviruset, och då kan man spruta hur mycket man vill i halsen och det gör ingen nytta", förklarar Fredrik Lindberg.

I dagsläget har bolaget heller inga planer på att ta Coldzyme vidare i
kliniska studier på coronaviruset i närtid.

"Det är möjligt att vi gör i framtiden, men kliniskt så är det i så fall en
lång väg att gå", konstaterar Fredrik Lindberg.

Enzymatica steg över 37 procent på onsdagen efter att bolaget meddelat att det ingått ett sjuårigt exklusivt distributionsavtal i Kina för
förkylningssprayen Coldzyme. Uppgången fortsatte på torsdagen och som mest var aktien upp över 20 procent i den tidiga handeln. Vid klockan 10 var aktien upp nära 12 procent.

EnzymaticaMarknadsnyheter

Dela med dig