Exklusivt: Optimistisk Rosengren hyllar aktiespararna: ”Får tacka”
Sandvik slog till med ett oväntat starkt andra kvartal.
Då valde verkstadsjättens vd Björn Rosengren att lyfta fram – bolagets aktieägare.
– Jag får tacka dem, säger han till Aktiespararen.
Klassiska Sandvik överraskade analytikerna ordentligt.
Både vinsten och orderingången var bättre än väntat.
Efter presentationen av andra kvartalet var vd Björn Rosengren tydlig med att betydelsen av tålmodiga aktiesparare är enorm.
”Fortsätter att ha en hög lönsamhet”
Verkstadssektorn har trivts som fisken i vattnet på sistone. Ett ordentligt bevis på det bjöd Sandvik på i samband med presentationen av bolagets andra kvartal och första halvår av 2017.
– Framför allt var det två saker som stack ut. Vi fortsätter att ha en väldigt stark orderingång. Den ökade med 17 procent för andra kvartalet i rad, och det är väldigt stora siffror för ett företag som Sandvik. Sedan fortsätter vi att ha en väldigt bra lönsamhet. Jag har alltid haft inställningen att kvalitetsbolag, likt Sandvik, ska en lönsamhet på över 15 procent. Nu nådde vi 15,8 procent och hade dessutom en underliggande lönsamhet på 16,0 procent, säger Björn Rosengren till Aktiespararen efter presskonferens.
Bolagets rörelseresultat i kvartalet nådde 3,27 miljarder kronor, att jämföra med analytikernas konsensusprognos på 3,1 miljarder. Orderingången uppgick till totalt 24,5 miljarder kronor medan omsättningen nådde 23,6 miljarder kronor. Här hade analytikerna väntat sig siffror på 23,3 samt 22,9 miljarder kronor, enligt SME Direkt.
– Det är tredje kvartalet i rad som vi ligger på en så här fin lönsamhetssiffra. Det är jätteroligt. Sedan är det skönt att kassaflödet fortsätter att vara bra, att vi lyckas hålla ordning på vårt arbetande kapital. Vi behöver pengar för att kunna förbättra oss och investera i spännande förvärv, säger Björn Rosengren.
Så ska bolaget få orosmolnet att lämna himlen
Björn Rosengren är dock långtifrån tillfreds med lönsamheten i SMT (Materials Technology) där efterfrågan på standardrör, som utgör ungefär 25 procent av affärsområdet, ställer till det för divisionen.
– Det är upp till SMT:s ledning, som kan affären väl, att hitta en lösning. Prispressen har varit stor inom energisegmentet, och det har påverkat lönsamheten. Vi måste anpassa våra kostnader och leverera vinst.
Han gläds däremot desto mer av att aktiviteten i Europa har tagit fart ordentligt.
– Det här är första gången som vi ser en rejäl ökning i Europa när det handlar om orderingången. Tidigare har det varit väldigt platt. Det är kul att se utvecklingen.
”Jag får tacka aktieägarna”
Björn Rosengren passar även på att skicka en hälsning till de aktiesparare som investerat i Sandvik och behållit sitt långsiktiga tänk.
– Jag får verkligen tacka alla aktieägare som har stått ut även under en lång period när utvecklingen inte varit speciellt bra, säger han.
Tappar på rapporten
Sandviks aktie har presterat utomordentligt under 2017. Kursen är upp cirka 22 procent i år. Men efter kvartalsredovisningen har den backat. Vid 16-tiden var aktien ned omkring 4 procent.
Sektorkollegorna Atlas Copco analytikerna och Alfa Laval har också redogjort för respektive andra kvartal på måndagen. Med helt olika utfall. Atlas Copco, vars rapport kom in sämre än väntat, har tappat runt 7 procent kursmässigt. Alfa Laval överraskade dock positivt. Aktien har stigit med drygt 4,5 procent.
FAKTA
Björn Rosengren om
Sin syn på bolagens framtida utveckling: ”Vi har tre huvudmarknader, i våra affärsområden, som vi arbetar på. En kan gå dåligt medan någon annan går bättre ett tag. Så är det alltid. Vi har ett brett produktsortiment. Jag förväntar mig att våra olika affärsområden kommer att utvecklas positivt.”
Att försäljningen av Mining Systems är klar: ”Jätteskönt. Det har suttit på våra axlar i två år nu. Vi är jätteglada att ha lyckats hitta ett bra hem, inte minst för de anställda, åt Mining Systems. Nu kommer vi att kunna koncentrera oss mer på vår kärnverksamhet, vilket har varit målet med försäljningen.”
Hur Sandvik ska uppfattas av omgivningen: ”Sandvik ska vara ett bra företag att arbeta i och ett bra företag att äga aktier i. Vi ska fokusera på att bli ett bättre bolag och skapa bättre aktieägarvärde genom det.”
Det här är Sandvik:
Grundat: 1862.
Hemort: Sandviken, Gästrikland. Men sedan 2012 återfinns huvudkontoret i Stockholm.
Omsättning: 82 miljarder kronor (2016).
Börsvärde: Omkring 174 miljarder kronor.
Noterat på börsen: Sedan 1902.
Antal anställda: Omkring 43 000 personer. Nästan 6 000 av dessa är hemmahörande i Sandviken.
Ordförande: Johan Molin, även känd som vd för låskoncernen Assa Abloy.
Verkställande direktör: Björn Rosengren.
Bolagets upplägg: Sandvik är uppdelat i tre affärsområden. Sandvik Machining Solutions tillverkar verktyg och verktygssystem för skärande metallbearbetning. Produkterna består av hårdmetall och innehåller även andra hårda material som diamant, kubisk bornitrid och specialkeramer.
Sandvik Mining and Rock Technology är en leverantör av maskiner, verktyg, service och tekniska lösningar för gruv- och anläggningsindustrin. Produkterna går bland annat att använda i samband bergborrning, bergavverkning, krossning och sortering, lastning och transport, tunneldrivning, rivning och demolering.
Sandvik Materials Technology tar fram avancerade rostfria stål och speciallegeringar som passar för de allra mest krävande industrierna. Bergborrning, bergavverkning, krossning och sortering, lastning och transport, tunneldrivning, rivning och demolering är några av processerna som SMT:s produkter går att använda i samband med i.
Ytterligare verksamheter, utöver Mining Systems, återfinns i Sandvik Process Systems och Sandvik Hyperion. Bolagets plan är att avveckla dessa framöver.