Aktiespararna

Flykten från Sverigefonderna

Av David Flatbacke-Karlsson
30 augusti 20172 min lästid

Sparare ratar fonder med exponering mot Sverige.
Hit flyr de svenska investerarna i stället.

Sverigefonder tycks inte falla de inhemska spararna i smaken.

Efter en svag sommar väljer investerarna att placera sina pengar i andra sparformer.

Här är alternativen som föredras.

”Det lockar inte alls”

Hösten lurar runt hörnet. Då väljer många svenskar att se över sina besparingar. Sverigefonder verkar inte stå högt i kurs bland spararna. Under sommaren har många fonder med Sverigeexponering tappat i slagkraft – och det är något som får investerarkollektivet att satsa på andra typer av fonder. Något som blir tydligt i augusti månads statistik.

– Fyra av fem sparare väljer nu stabilare fonder. Fonder som lånar till företag är den klara favoriten. Vanliga räntefonder lockar däremot inte alls spararna, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, enligt Dagens Industri.

Företagsobligationer samt gruv- och Baltikumfonderna är uppskattade alternativ. Avanza menar att en stark global konjunktur påverkar spararnas val. Stigande metallpriser har fått de ovan nämnda gruvfonderna att bli populära.

Sparekonomen oroas

Nätmäklarkonkurrenten Nordnet fortsätter att se en trend där breda aktiefonder med låga avgifter införskaffas i stor utsträckning. Läkemedels- och hedgefonder är inte lika omtyckta. Svag utveckling och relativt höga avgifter kan förklara varför spararna har valt att göra sig av med dessa typer av fonder.

Nordnet meddelar också att kunderna fortsätter att lämna räntefonderna i hög grad. Den svenska minusräntan innebär en nästintill obefintlig avkastning, och det är förstås något som inte går hem i stugorna.

– Det oroar mig lite. Visserligen har räntefonderna svårt att ge avkastning men man måste hålla sin valda risknivå i sparandet. Förvaltning handlar inte bara om att få kapitalet att växa utan det handlar om att bevara det också, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, enligt Dagens Industri.

Dela med dig