Aktiespararna

Fungerar vaccinet?

Av Peter Malmqvist
27 februari 20213 min lästid
Israel har injicerat 7,9 miljoner doser i sina medborgare. Nästan hela befolkningen är vaccinerad. Ändå visar statistiken över antalet döda ungefär samma nivå som Sverige. Hur är det möjligt?Israel har framhållits här på Börsanalys tidigare, dels för att deras Covid-utveckling under hösten och vintern varit betydligt sämre än den hyllade strategin från i våras, dels för att deras dödlighet varit lägre än Sveriges tack vare en yngre befolkning. Israelernas befolkning är därtill jämförbar i storlek med Sveriges.

Jämförbart med Sverige

Israel har dessutom blivit känt sedan årsskiftet tack vare den massiva satsningen på att vaccinera sin befolkning. De är uppe i 7,9 miljoner genomförda vaccineringar, vilket motsvarar 88 procent av befolkningen. Tvåan av någorlunda stora länder är Förenade Arabemiraten (UAE), som befolkningsmässigt också är i Sveriges storlek. UAE har vaccinerat 60 procent av befolkningen. Som jämförelse ligger Sverige långt ner i tabellen, med 700.000 vaccineringar.

Besynnerlig statistik

I en tidigare artikel räknade jag med att vaccinering, som inledningsvis ges till äldre, eftersom dödsstatistiken helt domineras av äldre, skulle ge snabb effekt i statistiken. Det har inte stämt. Israel hade visserligen en topp på 61 döda per dag (veckosnitt) den 29 januari, vilket idag gått ner till 27. Det skulle ju tyda på att vaccinet biter. Dessvärre är dagens dödstal ungefär på samma nivå som Sveriges (32 döda per dag). Eftersom Israel totalt sett haft hälften så många döda som Sverige är dagens statistik förbryllande. Dessutom har Sveriges trend de senaste två månaderna varit betydligt mer fallande än Israels. Vi har gått från en topp på 130 smittade per dag, ner till dagens 32.

Ännu konstigare trend

Vaccintvåan Förenade Arabemiraten (UAE) har en ännu konstigare trend. Sedan de började vaccinera vid årsskiftet har dödstalet stigit markant. UAE har ständigt legat på försumbara dödstal kring 1 person per dag, men har nu stigit till ungefär 16 per dag (veckosnitt). Det är visserligen hälften mot Sveriges och klart lägre än Israels, men varför är det inte noll? Även om vi granskar antalet smittade blir statistiken förvillande. UAE uppvisar ungefär 3000 smittade per dag (veckosnitt), vilket är nästan exakt som Sverige och Israel, men UAE har stigit markant under vaccineringsperioden, medan Sverige och Israel gått ner markant.

Och slutsatsen..?

Kopplingen mellan massvaccinering och Covid-statistiken är helt knäpp. Uppenbart är att massvaccinering inte ger någon snabb statistisk effekt. Däremot finns det detaljerade mätningar i Israel som visar att vaccinet är effektivt. Det finns därför ingen anledning att betvivla den välsignande effekten. Den placerare som däremot går in stort på börsen i hopp om att, särskilt dödsstatistiken inom kort skall falla markant har en tålamodsprövande resa framför sig. Det kan ta fram till i höst.

Förenade arabemiraten har fått ökad smittspridning och dödlighet i samband med vaccineringen.

Börsanalyser

Dela med dig