Aktiespararna

Köp aktien - låg risk och en hög utdelning

3 april 20235 min lästid
Robert Andersson, Aktiespararnas analytiker.
Veckans aktie: Aktien har fallit i bankoron. Aktiespararnas analytiker tror att den lär klättra upp till topp-noteringen igen och sätter köp.

Den senaste månaden har präglats av stor bankoro över världen. Placerarna räds bankrusningar och omvärderingar av obligationsportföljer som har slagit hårt mot flera banker. Det är dock inget vi ser i banken i veckans analys. Detta är en bank med båda fötterna på jorden och ser ut att gå en fin tid tillmötes.

Om DNB Bank

DNB kan sägas vara hela Norges bank, dels är den överlägset störst (marknadsandelen på bolån uppgår till 24,2%) men ägs också till stor del av den norska staten vilket alltså indirekt gör alla norrmän till ägare. Ägarlistan säkerställer även utgången om bankkrisen skulle nå oss i Norden, DNB kommer att räddas.

Något läge som är i närheten av en räddningsaktion behöver dock inte diskuteras idag. Banken beskriver att de inte upplever några konsekvenser av den senaste tidens oroligheter och underliggande utvecklas banken mycket väl. DNB har störst andel av resultatet från räntenettot utav alla nordiska banker, det upplever vi som en stabilitet i dessa oroliga tider.

Vi förutspår inga snabbt stigande kreditförluster men däremot tror vi att de finansiella marknaderna kan fortsätta att skaka, vilket gynnar DNB i förhållande till banker med ett större provisionsnetto.

I sammanhanget ska också nämnas att även om Norges ekonomiska utveckling liknar den svenska så är den inte likadan. Det ger skäl till olika riskpremier.

Först och främst så är norska privatpersoner inte lika tungt belånade som svenskar. Sett till både BNP och inkomst är belåningsgraderna försiktigare, vilket minskar riskerna. Dessutom har den norska bostadsmarknaden inte alls sett lika tydliga fall som den svenska. I skrivande stund har norska bostadspriser fallit 0,3% under det senaste året, att jämföra med de svenska som fallit 11–12%.

Slutligen föll även svenskt BNP under fjolåret med 0,9%, medan norsk ekonomi stod sig starkt (mycket tack vare oljeintäkterna) och steg med 1,3%.

Ovanstående är inte ett försök till att svartmåla Sverige eller skönmåla vårt grannland i väst. Dock är det ett försök att tydliggöra den kortsiktiga riskskillnaden i våra ekonomier som i det korta perspektivet får beskrivas som relativt stor. I oroliga tider blir det nämligen sällan fokus på vilka som ligger bäst till för långsiktiga trender utan snarare hur risken ser ut på kort sikt.

source: tradingeconomics.com

Årlig förändring av bostadspriser. Norge (vänstra skalan) i jämförelse med Sverige (högra skalan)

Räntenettot fortsätter att växa

Precis som de svenska storbankerna har DNB haft ett positivt år bakom sig med snabbt stigande räntenetto när räntorna äntligen har tagit sig upp över 0%. Det innebär att bankerna återigen kan börja tjäna pengar på sin inlåning, inte bara sin utlåning. Effekten av de högre räntorna kommer att fortsätta vara stark på framförallt Q1 men även Q2, då räntorna är betydligt högre idag än för drygt ett år sedan. Det bör innebära ett högre räntenetto under 2023. Däremot prognostiserar vi försiktigt vad gäller både provisions-och-tradingnettot då vi tror att dessa kan skadas av fallande reallöner och fortsatt oro på de finansiella marknaderna.

Vi lägger oss lite under snittestimaten men ser två goda år framför oss. Vinsten per aktie växer inte lika mycket som rörelseresultatet främst på grund av en ovanligt låg skattesats under 2022 kopplad till en nedläggning av ett tidigare asiatiskt dotterbolag. Under kommande år normaliseras skattesatsen åter kring 23%.

Värdering

Att äga DNB är inte för dig som siktar på att dubbla pengarna det närmsta året. Dock kan det vara något för dig som söker en avkastning i linje, eller vad vi tror något över, marknaden, men till en lägre risk. Trots bankoro tror vi snarare att insättare flyr till, än från DNB. Med p/e 11, vilket är strax under det historiska genomsnittet, får vi motiverad kurs 233 kronor om ett år, eller som vi brukar uttrycka det 212 kronor riktkurs diskonterat till idag med 10% diskonteringsränta.

Uppsidan är inte enorm men vi påminner om att vi också tror att spararen får 14,25 norska kronor utdelning under kommande år. Att även den norska kronan handlas i par med den svenska är inte heller så dumt, även om potentiella valutakursförändringar inte är något vi har med i vårt case.

Om allt utvecklas som vi hoppas så innebär det att investeraren kan få 30% totalavkastning under kommande 12 månader, det tycker vi låter som en fin avkastning givet den relativt låga verksamhetsrisken och leder till en köpstämpel.

Rekommendation: Köp

Kurs vid publicering: 189,65

Dela med dig