Aktiespararna

Lundstedts stora glädje efter kursrekordet: ”Otroligt nöjd”

Av David Flatbacke-Karlsson
20 oktober 20176 min lästid

Efter en kanonrapport spränger Volvos aktie 160-kronorsgränsen för första gången någonsin.
Verkstadsjättens vd Martin Lundstedt hyllar både sin personal och aktieägarna – men blickar även framåt.
– Det handlar om att bygga långsiktigt värde, säger han till Aktiespararen.

Kvartalsrapporten slår högt ställda förväntningar med besked.

Investerarkollektivet tar emot redovisningen med öppna armar.

Volvos aktie skjuter i höjden – och når nya rekordnivåer.

Verkstadssektorn har trivts som fisken i vattnet på sistone. Volvos redogörelse av det tredje kvartalet gjorde ingen besviken, heller.

Klassikerbolagets rörelseresultat, 7,4 miljarder kronor, omsättning, 77,2 miljarder kronor och rörelsemarginal, 9,6 procent, var klart över SME Direkts analytikerprognoser.

– Jag känner mig otroligt nöjd med vad organisationen har åstadkommit. Vi ser en stark efterfrågan på alla våra marknader, inte minst i Europa, och har fått upp volymen på lastbilarna, säger Volvos vd Martin Lundstedt till Aktiespararen.

”Har lyckats leverera”

Martin Lundstedt lyfter fram att störningar kring leveranskedjan har ställt till det lite för lastbilsverksamheten. Men betonar även att den underliggande affären fortsatt är god och att serviceverksamheten utvecklas positivt.

– När det gäller anläggningsmaskinsverksamheten (Volvo CE) så har vi också lyckats leverera. Orderingången är upp 45 procent. Vi har även sett en generell förbättring inom serviceverksamheten. Det är en bred bas förbättringar som leder fram till ett sådant här starkt kvartal.

Orderingången på lastbilar steg med över 30 procent. Det känns som om bland annat Nordamerika har kommit igång rejält?

– Det var en sättning där 2016 och även i början av det här året. Nu börjar marknaden komma tillbaka, så det känns skönt, säger Martin Lundstedt, som berättar att Volvo har flera intressanta produktlanseringar på gång inom segmentet i Nordamerika.

Slår rekord

Volvo har haft en av de absolut bästa aktiekursutvecklingarna på Stockholmsbörsen i år. Kursen var upp omkring 45 procent redan före fredagens rapport. Men den lyfter ytterligare efter de imponerande siffrorna – och skriver ny historia. För första gången någonsin står aktien i över 160 kronor. Vid 12.30-tiden har aktien stigit med över 6 procent och handlas nära 165-kronorsstrecket.

– Vi är alltid glada när aktien utvecklas väl. Det går att se ett samband. Det handlar om att bygga långsiktigt värde för både bolaget och för aktieägarna.

Martin Lundstedt är övertygad om att marknaden ser ett stort värde i att Volvo lyckats med en kontinuerlig förbättring av den underliggande lönsamheten och att volatiliteten i bolagets intjäning har minskat.

– Vi har svarat för en ansvarsfull allokering av vårt kapital. Vi håller inte med på med några större utköp och är väl positionerade. Vi är glada att det har skett i steg och att det reflekterar det långsiktiga värdet.

Vägen till fortsatt framgång

För att fortsätta växa vidare och leverera avkastning kommer Volvo att satsa på att utnyttja sina många geografiska positioner genom en decentraliserad verksamhet där organisationens kompetens kommer till rätta. Martin Lundstedt är även tydlig med att fortsatta satsningar på automations- och miljöteknik kommer att få Volvo att ta nya steg.

– Som aktieägare ska man känna sig trygg. Vi optimerar inte bara det kortsiktiga, utan tittar även på vad som krävs för att bli framgångsrikt långsiktigt. Det gäller att balansera dessa två aspekter.

Har du något som du vill hälsa till spararna?

– Vi är stolta över att ha en så bred bas av aktieägare och att det görs så många direktinvesteringar från både små och medelstora ägare. Det är viktigt för oss. Vi försöker jobba med en transparens och en öppenhet som växer nyfikenhet. Både av finansiella skäl och genom en förståelse för att vi bidrar till en samhällsutveckling i Sverige och runt om i världen. Vi ska se till att ha en bra dialog med aktiesparare. Det är jätteviktigt för oss, säger Martin Lundstedt.

FAKTA

Volvos tredje kvartal

Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat uppgick till 7.424 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2017.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 6.546 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen blev 9,6 procent för kvartalet, mot väntade 8,7 procent.

Det justerade rörelseresultat, exklusive omstruktureringskostnader, blev 7.024 miljoner kronor, med en justerad rörelsemarginal på 9,1 procent. Här låg förväntningarna på 6.196 miljoner kronor respektive 8,2 procent.

Försäljningen uppgick till 77.225 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 75.121 miljarder kronor.

Volvos lönsamhet inom Lastbilar tredje kvartalet påverkades av den ansträngda situationen i delar av bolagets leverantörskedja.

Det skriver vd Martin Lundstedt i vd-ordet i kvartalsrapporten.

Den justerade rörelsemarginalen inom Lastbilar var 8,6 procent, något bättre än förra årets 8,2 procent. Väntat var 8,5 procent.

"De närmaste kvartalen kommer vi arbeta hårt med att säkerställa introduktionen och upptaktningen i produktionen av våra nya lastbilar i Nordamerika samtidigt som vi arbetar tillsammans med våra leverantörer för att minska den ineffektivitet som orsakats av leveransbegräsningar till vår lastbilstillverkning", skriver Martin Lundstedt.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig