Aktiespararna

MILLICOM: FLERA FAKTORER SOM TYNGT AKTIEN PÅ VÄG BORT - VD

Av Nyhetsbyrån Direkt
9 juni 20203 min lästid
Teleoperatören Millicoms Tigo-aktie har haft en dyster utveckling hittills i år, men vd Mauricio Ramos tror att flera av de negativa faktorerna som påverkat aktien är på väg bort.

"Det har varit mycket teknikaliteter kring aktien som har påverkat oss en lång tid", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Ett överhäng av aktier, som egentligen har funnits där det senaste året efter att den tidigare storägaren och grundarbolaget Kinnevik meddelade sin avsikt att gå ur sin aktiepost, har tyngt. Kinnevik drog tillbaka sitt första säljerbjudande i Millicom på grund av de marknadsförhållanden som rådde då, för att tre månader senare lämna beskedet att Millicomaktierna skulle delas ut till Kinneviks aktieägare.

Sedan kom corona och lade sordin på Millicoms marknader.

Flera telekomaktier har ansetts vara en så kallad "säker hamn" i krisen och utvecklats bättre än många andra sektorer under pandemin, men facit för Millicom är att aktien hittills i år backat 38 procent.

"Jag tror att med de här negativa faktorerna bakom oss kommer aktien att handlas baserat på verksamhetens fundamentala bas igen och inte längre överskuggas av teknikaliteter. Jag tror att vi kommer att få se en återgång till mer fokus på vår strategi framöver", säger Mauricio Ramos.

Värderas ni inte  fundamental bas nu?

"Absolut inte."

Millicom har också, liksom många andra teleoperatörer, vidtagit försiktighetsåtgärder för att parera effekterna av pandemin, bland annat har utdelning stoppats för i år och det omfattande återköpsprogrammet pausats.

Mauricio Ramos vill inte sia om när utdelningarna och återköpsprogrammet kan återupptas.

"Covid ändrade situationen helt och vi tvingades vidta åtgärder för att skydda verksamheten. Vi räknar med att när vi går tillbaka till en normal situation, och det kommer bli en "ny typ" av normalläge, då tar vi upp utdelning och återköp igen", säger han.

En annan åtgärd som bolaget vidtog var att sänka sina investeringar, capex, med 200-300 miljoner dollar för 2020 och ett program för att sänka kostnaderna med 100 miljoner dollar infördes.

Vad prioriterar ni, att höja capex igen eller att återuppta återföringen till aktieägarna?

"Ett av det viktigaste uppgifterna för oss i bolagsledningen är att hitta balansen mellan kort sikt och lång sikt. Det är viktigt att investera i verksamheten så att det ger möjlighet till återföring till aktieägarna på sikt."

Kommer ni att ta upp capex först då?

"I det nya normala, som kommer att vara en mer digital värld, kommer vi att tillräckligt för att göra både investeringar och återföring", säger Mauricio Ramos.

Aktietips

Dela med dig