Aktiespararna

Nibes nya målsättning – 40 miljarder i omsättning: ”Resa byggd på passion”

Av Bolagsbevakningen
17 maj 20182 min lästid

STÄMMORAPPORT: Nibes vd Gerteric Lindquist sätter ribban högt. Småspararfavoriten räknar med att växa ordentligt kommande år.

"Nibe är en industriell resa byggd på passion och engagemang – och vårt nya mål är att nå 40 miljarder i omsättning år 2025”, sade vd Gerteric Lindquist med glimten i ögat på NIBE Industriers årsstämma.

I sitt vd-tal till stämman framhöll vd och koncernchef Gerteric Lindquist att fjolåret var ett starkt verksamhetsår med fortsatt hög förvärvstakt, främst i Nordamerika och Europa.

Omsättningstillväxten i fjol var 24 procent. Sedan 2013 – då omsättningen tangerade 10 miljarder – har Nibe vuxit till en omsättning på över 19 miljarder.

Samma dag som årsstämman presenterades första kvartalsrapporten. Den visade på en omsättningstillväxt på 11,3 procent.

Samtliga affärsområden ökade sin försäljning i kvartalet. Vd kommenterade den utvecklingen som "En lovande inledning på året".

Under frågestunden på stämman ställde Aktiespararnas Jan-Åke Karlsson frågor kring rörelsemarginalutveckling, finansiella mål samt teknikomställning till köldmedier med lägre GWP (Global Warming Potential).

Vd besvarade alla frågor på ett trovärdigt sätt. Han poängterade att bolagets stora och växande kassa ska vara kvar i bolaget för framtida affärsmöjligheter.

"Vi lyckas hittills bara avsluta ett av tre förvärvsobjekt. Det är viktigt att ha en stark kassa i bolaget. Det ger möjligheter".

Nibes vd Gerteric Lindquist och Aktiespararnas bolagsbevakare Jan-Åke Karlsson.

På stämman slöt hela 1 100 aktieägare upp. Det var publikrekord och stämman fick flyttas till en tillfällig industrilokal.

Som vanligt när Nibe har stämma var det fest i Markaryd. Efter årsstämman inbjöds samtliga stämmodeltagare till en väl arrangerad buffé.

Författare och bevakare: Jan-Åke Karlsson

Dela med dig