Aktiespararna
Annons

Så här fick Jan 8 procents ränta på pengarna

14 mars 20192 min lästid
En ränta på mellan 8 och 11 procent – det lockade spararen Jan Jonsson att investera genom crowdlending. – I snitt har jag fått 8-9 procents ränta under två år nu. Det är väldigt fördelaktigt, säger han.

Crowdlending innebär att företag lånar pengar av privatpersoner och företag istället för av banken. Lånet förmedlas av en lånetjänst som gör riskbedömningar och sköter transaktionerna. Varje investerare kan låna ut så lite som 500 kronor var, och lånen finansieras av ett stort antal investerare gemensamt.

Jan Jonsson är sedan länge aktiv på aktiemarknaden. När han hörde talas om crowdlending via lånetjänsten Kameo valde han att lägga en del av sitt sparande där istället för i aktier.

- Den förhållandevis säkra avkastningen lockade väldigt mycket. Jag får bra information om hur stor risk jag tar som sparare, och det känns mer stabilt än exempelvis preferensaktier, säger han.

Investera i Kameo här

Risk finns förstås i alla investeringar. Det har även Jan Jonsson fått erfara.

- I ett av mina lån slutade låntagaren betala ränta. Då var Kameo väldigt snabba med att begära tillbaka pengarna. Jag fick tillbaka det jag lånat ut, plus ränta. Det gick snabbt och smärtfritt och jag drabbades inte ekonomiskt.

Jan Jonsson ser lånen som ett komplement till sitt aktiesparande. Hittills har han investerat i 21 projekt, vilket har gett en bra riskspridning.

Förutom den höga räntan tilltalas Jan Jonsson av att få vara med och stötta företag som vill växa.

- Crowdlending innebär att man tar makten från de stora bankerna och ger det till befolkningen. Nu är det vi småsparare som bestämmer vilka företag som får låna.

Vissa projekt har varit extra roliga att investera i, tycker han.

- Ett exempel är när jag lånade ut pengar till ett återvinningsföretag. Det är också kul att se resultatet av byggprojekt som jag har varit med och finansierat.

För Jan Jonssons del blir det utan tvekan fler företagslån. De pengar han lägger in på Kameo stannar där, och han fortsätter att investera i nya projekt.

- Eftersom räntan betalas ut månadsvis kan man återinvestera den löpande. Det kan ge en väldigt fin ränta-på-ränta-effekt, konstaterar han.

Vanja Eriksson är vd på Kameo Sverige och påpekar att när man sparar i lån med en genomsnittsränta på 9,8 procent som Kameo har, innebär det alltid en risk.

- Därför ska man tänka på att spara i många lån för att sprida riskerna precis som Jan gör, säger hon.

Läs mer om Kameo här.

Dela med dig