Aktiespararna

Sågningen som får verkstadsjätten att lyfta

Av Nyhetsbyrån Direkt
6 augusti 20183 min lästid

tockholmsbörsen var marginellt upp vid lunchtid på måndagen. Nolato rekylerade efter fredagens kursras. Bland storbolag drog Swedish Match och ABB index uppåt.

Vid 13.10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.614. Omsättningen av aktier på Stockholmsbörsen nådde då närmare 4 miljarder kronor.

I andra delar av Europa var Frankfurtbörsen upp 0,6 procent medan Paris och London noterades 0,3 procent högre respektive kring oförändrat.

Kraft- och automationsbolaget ABB var upp över 2 procent. ABB:s storägare Cevian går i Dagens Industri till förnyad attack mot bolagets vd. "Ren idioti" var finansmannen Christer Gardells beskrivning av bolagets vd Ulrich Spiesshofers påstående till analytiker att bolaget inte var ett konglomerat.

Swedish Match klättrade också drygt 2 procent. Investmentbanken Goldman Sachs har höjt sin rekommendation för Swedish Match till köp, från tidigare neutral med en höjd riktkurs till 600 från 320 kronor. Swedish Matchs aktie handlades till priset 509:80 kronor.

Tre faktorer ligger främst bakom köp-rådet:

* En mer optimistisk syn kring det tobaksfria nikotinsnuset Zyn på den amerikanska marknaden.

* Tillväxtmöjligheterna inom segmentet Snus Skandinavien.

* Förbättrad förmåga att höja priserna på den amerikanska cigarrmarknaden.

Sandvik stärktes 0,6 procent. HSBC har höjt sin riktkurs för Sandvik till 210 kronor, från 195 och rekommendationen köp upprepades. Sandviks aktie handlades till 159 kronor.

På råvarumarknaden var zink och koppar klart lägre. Boliden backade 1,1 procent medan SSAB tappade 1,4 procent.

Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, toppade omsättningsligan och var upp drygt 7 procent efter 15 procents fall i fredags.

"Vi har gjort bedömningen att fredagens kraftiga kursnedgång har föranletts av ett pressmeddelande som distribuerades i fredags med information om en stämning mot vår kund inom VHP-segmentet på den japanska marknaden", uppgav Nolatos finanschef Per-Ola Holmström till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt honom har Nolato inget med själva tvisten att göra.

"I den relationen vi har med kunden finns det inte några åtagande kring de här sakerna, så vi står utanför tvisten så att säga", säger Per-Ola Holmström till Direkt på måndagen.

Och den stämning som Philip Morris har lämnat in mot Nolatos kund British American Tobacco, BAT, i Japan kommer sannolikt inte bära någon frukt. Det menade analyshuset Jefferies som bevakar de båda tobaksjättarna.

Från Handicare meddelas att vd Asbjørn Eskild beslutat att lämna bolaget av personliga skäl. Aktien tappade 6 procent.

Vårdbolaget Attendo handlades upp nästan 2 procent. I en artikel i Dagens industri framställdes Attendo som en uppköpskandidat för franska vårdjätten Orpea efter budet på Capio tidigare i somras.

Det spotlightlistade bioteknikbolaget Double Bound Pharmaceuticals, DBP, aktie fortsatte resan uppåt och steg runt 15 procent. DBP:s kurslyft kom efter att bolaget gick ut med att det erhållit patent i USA den 31 juli. På en vecka har aktien stigit över 170 procent.


Dela med dig