Aktiespararna

SCA om naturkatastroferna: ”Faran är inte över”

Av David Flatbacke-Karlsson
25 juli 20187 min lästid

Bränder härjar vilt i skog och mark i hela Sverige.
SCA har dock inte hittills påverkats i någon större utsträckning.
– Men om det fortsätter så här kan vi absolut bli drabbade, säger vd Ulf Larsson.

De varma temperaturerna har inte gått någon obemärkt förbi i Sverige. Skogsbränder sätter skräck i nästan hela landet.

Rent affärsmässigt har dessa dock inte slagit mot SCA – ännu.

– 600 hektar SCA-skog har brunnit upp. Det motsvarar ungefär vad vi själva naturvårdsbränner varje år vanligtvis, säger vd Ulf Larsson till Aktiespararen, och fortsätter:

– Men faran är inte över. Det är väldigt varmt och torrt. Om det fortsätter så här kan vi absolut bli mer drabbade.

Det brinner i flera län där SCA bedriver verksamhet. Bolaget bistår resurser till arbetet med skogsbränderna.

– Det är självklart att vi ställer upp när det kommer sådana här förfrågningar. Vi har ett par hundra personer ute som inte minst hjälper till med eftersläckningsarbete.

På tisdagen skrev Dagens Nyheter att skog för runt 1 miljard kronor har brunnit upp. Konkurrenten Stora Enso har flaggat för att skogsbränderna kommer att leda fram till vedbrist och belasta rörelseresultat med 125 miljoner kronor.

Positiva siffror

SCA:s andra kvartal innehöll både en klart bättre omsättning och resultat jämfört med samma period året innan. Försäljningen uppgick till 4,6 miljarder kronor medan rörelseresultatet summerades till 770 miljoner kronor. Ebitda-marginalen summerades till 22,1 procent.

– Det har varit ett stabilt kvartal. Vi har en stark marknad och kan se en god efterfrågan inom alla våra produktområden. Sedan har vi en bra kostnadskontroll och kan se prisökningar, säger Ulf Larsson.

SCA består av fyra olika produktområden. Ulf Larsson betonar att det går att se markanta prishöjningar inom både papper-, skog, - trä- och massasegmenten.

– Vi ger aldrig exakta guidningar, men visst ser vi en tydlig trend. Inte minst ökar priset kraftigt på kraftlinerpapper.

SCA satsar stort i fabriken i Östrand.

Lyckad jättelansering

I början av juni slog SCA:s omtalade massafabrik Östrand i Timrå, den lilla orten utanför Sundsvall i Västernorrland, upp dörrarna efter ett planerat produktionsstopp för en sista ombyggnad i uppstartsfasen.

Totalt kommer bolaget att investera 7,8 miljarder kronor och tanken är att full kapacitet ska vara ett faktum 2020.

– Många undrar om vi kan slå tidsplanen. Det är absolut inte omöjligt, men samtidigt kan det hända grejer i den senare fasen. Nu ska vi finslipa och testa på en högre nivå. Vi vet nu att fabriken fungerar som den ska, men vi kan möta nya utmaningar när vi närmar oss full kapacitet, säger vd Ulf Larsson.

Kapaciteten i Östrand kommer att öka från en produktion av 430 000 till 900 000 ton blek barrsulfatmassa. Ulf Larsson är tillfreds med den utbyggda fabrikens första månad.

– Anläggningen fungerar väldigt bra, understryker han.

SCA har använt 6,5 miljarder kronor av den totala budgeten för projektet så långt.

Gillas av marknaden

Ett mer renodlat SCA har fört en tillvaro på Stockholmsbörsens OMXS30-lista sedan ett drygt år tillbaka. Aktien har stigit med cirka 20 procent sedan handelsdebuten. Hygiendelen Essity, som utgjorde lejonparten av ”gamla SCA”, har inte alls fått samma skjuts sedan delningen av koncernen.

– Vi har fått stor draghjälp av den rådande konjunkturen och kom in i helt rätt läge, säger Ulf Larsson.

Vad är nyckeln till att ni ändå har gått bra sedan avknoppningen blev av?

– Vi har kunnat jobba mer tydligt och kommunicerat mer om skogen som självständig affär. Vi har en jätteproffsig och bra styrelse. Det hade vi tidigare också, men då var det mer fokus på hygiendelen. Vi får större möjligheter att förklara varför det är sunt att investera i skog och kan nå ut bättre på marknaden.

Ulf Larsson är noga att framhålla att det är som allra viktigast att förbereda sig för en nedgång i konjunkturen när det går som bäst.

– Våra produkter, så som trävaror och papper, är på en volatil marknad. Det kommer alltid att svänga. Vi måste fokusera på att jobba med sådant som vi kan påverka.

Hur gör ni det?

– Genom att komplettera våra erbjudanden, bland annat med informationstjänster, och hela tiden försöka ta ett kliv framåt i värdekedjan. Vi kan alltid bli bättre, säger Ulf Larsson.

SCA:s aktie steg inledningsvis ett par procent, men uppgången har mattats på eftermiddagen. Vid 16-tiden summeras klättringen till runt 0,5 procent och kursen står i ungefär 90 kronor.

SCA:s vd Ulf Larsson.

FAKTA

SCA:s andra kvartal

Skogsbolaget SCA:s rörelseresultat blev 745 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 745 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen blev 15,9 procent. Väntat var 16,3 procent.

Försäljningen uppgick till 4.670 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 4.575 miljoner kronor.

Vinst före skatt inklusive engångsposter blev 740 miljoner kronor. Analytikernas förväntningar uppgick i snitt till 708 miljoner kronor.

Det här är SCA

SCA är numera ett skogsbolag som grundades 1929 av Ivar Kreuger. Huvudkontoret återfinns i Sundsvall. Fram tills i juni 2017 bestod koncernen även av en hygiendel som nu knoppats av och heter Essity.

SCA består av fyra affärsområden. ”Papper”, som utgör 38 procent av försäljningen, ”Skog”, med ett bidrag om 23 procent, ”Trä”, som står för 27 procent, och ”Massa”, vars del uppgår till 12 procent, är affärerna som formar verksamheten.

”Övriga Europa” står för störst bidrag till omsättningen med runt 28 procent. Den övriga försäljningen är jämnt fördelad mellan andra regioner.

SCA, Europas största privata ägare av skog, förvaltar cirka 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige och har omkring 4 000 anställda.

2017 omsatte SCA 16,6 miljarder kronor och noterade ett rörelseresultat på 2,5 miljarder kronor. Rörelsemarginalen uppgick till 15,1 procent. Bolagets aktie är noterad på Stockholmsbörsens storbolagslista och finns även med på OMXS30. Börsvärdet är ungefär 63 miljarder kronor.

Dela med dig