Aktiespararna

Skön rekyl på börsen – verkstadsaktier vinnare

Av Redaktionen
14 mars 20183 min lästid

Efter att ha backat 4 procent under förra veckan steg Stockholmsbörsen kraftigt på måndagen.

Bilrelaterade aktier lyfte efter uppgifter om att Kina planerar att halvera skatten i samband med bilköp. Hygienbolaget Essity lämnade en rapport på måndagsmorgonen som inte levde upp till analytikernas förväntningar och aktien backade knappt 3 procent under hög omsättning.

Strax efter klockan 13 hade OMXS30 stigit 2,1 procent till 1.516 och aktier för 6,8 miljarder kronor hade bytt ägare.

Inom OMXS30 toppade Autoliv med en uppgång på 7,0 procent.

På måndagen rapporterade Bloomberg News att Kinas utvecklings- och reformorgan, NDRC, uppges överväga att halvera skatten vid bilköp, vilket lyfte bilsektorn som helhet. I Frankfurt steg bland andra Volkswagen, BMW och däcktillverkaren Continental kraftigt och i Stockholm avancerade, utöver Autoliv, även Veoneer som steg 6,8 procent.

Sett till storbolagen i övrigt återfanns många av verkstadsbolagen bland vinnarna. Sandvik steg 6,2 procent och SKF 5,4 procent. Industri som grupp var upp 3,2 procent.

Hälsovård steg 3,0 procent där den stora vinnaren var Karo Pharma med en uppgång på drygt 25 procent, sedan det blivit känt att EQT lagt ett bud som specialistläkemedelsbolagets styrelse rekommenderar. Aktien noterades till nivån runt budkursen 36:90 kronor.

Svagaste sektor på Stockholmsbörsen var teknik med en uppgång på 1,2 procent där indextunga Ericsson stod för en blygsam uppgång på 0,2 procent

Inom gamblingsektorn fortsatte Kambi och Kindred upp på börsen, med stöd av fredagens rapportbesked och höjda riktkurser/rekommendationer. Kindreds depåbevis avancerade ytterligare 2,6 procent och Kambi 4,2 procent. I sektorn steg bland annat också Net Ent.

E-handlaren Bygghemma visade ökad försäljning men försämrad lönsamhet i det tredje kvartalet. Det varma vädret, den svaga svenska kronan och högre råvarupriser tyngde lönsamheten och aktien sjönk 3 procent.

Lindab avancerade 5,3 procent till 61:60. Carnegie höjde sin rekommendation för aktien till köp från behåll och riktkursen till 74 från 68 kronor.

Kredithanteringsföretaget Intrum rörde sig mot strömmen med ett kurstapp på 3 procent till 225:50 kronor. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin rekommendation för Intrum till minska från tidigare öka och drog även ned riktkursen till 220 kronor.

Fingerprint Cards sjönk 6,1 procent. UBS sänker sin rekommendation för Fingerprint Cards till sälj från neutral.

Börsveckans köpråd satte avtryck i börskurserna med rejäla kursuppgångar för Beijer Electronics, Proact, Avensia, Momentum och Bulten.

Thule, som backade på fredagens rapport, vände upp med 8,1 procent.

Dela med dig