Aktiespararna

Sparande som frihetsintresse

Av Redaktionen
25 september 20173 min lästid

Denna ledarkrönika framgår ur Aktiespararen nummer 7 2017.

L-politikern Birgitta Ohlsson kallar det ”dra åt helvete-pengar”. Andra säger buffert eller ekonomisk trygghet. Men oavsett vad vi kallar våra personliga sparmål så brukar syftet vara ungefär detsamma.

Sparande ökar vår frihet att själva bestämma över vår tid och våra liv. Men det är också ett sätt, som Per Westerberg formulerar det i sin förbundsledare, att ta ”ansvar både för sin egen och sina närmastes trygghet”. (Sidan 64).

En dröm som kittlar många är en avkastning motsvarande en vanlig månadslön. Det gäller inte minst köpare av Trisslotter.

Ola Lauritzson, aktuell med boken ”3 steg till ekonomiskt oberoende” och ledamot i Aktiespararna, berättar hur du kan skapa en högavkastande aktieportfölj som komplement till lönen – eller i stället för (sidan 16).

För utdelning motsvarande 25 000 kronor i månaden krävs fem miljoner i kapital. Visserligen ett utopiskt mål för de flesta av oss. Men, till skillnad från en trisslott, är du en vinnare för varje sparad krona.

I artikeln fokuserar Lauritzson på både typiska utdelningsaktier och preferensaktier, som blivit allt mer populära i takt med att insatserna höjts på aktiemarknaden.

Missa inte Dag Rolanders artikel (sidan 22) där han granskar alternativen till aktiemarknaden och bland annat resonerar kring riskerna med preferensaktier och företagsobligationer – utifrån avkastning.

Regeringens och Vänsterpartiets kontroversiella förslag om höjd beskattning på investeringssparkonton, ISK, understryker betydelsen av just avkastning.

Avkastning är helt grundläggande för att bygga upp ett eget sparkapital. Men för att ränta-på-ränta-effekten ska göra skillnad måste avkastningen vara högre än de sammanlagda kostnaderna för inflation, skatter, avgifter och andra avbränningar, som till exempel arvoden till deklarationsexperter.

Claes Folkmars och Christoffer Ahnemarks utredning om hur du bör tänka kring risk och avkastning när det gäller ditt ISK-sparande är en bra förberedelse inför den föreslagna höjningen. Men räkna också med att Aktiespararna kommer att arbeta hårt för att stoppa förslaget (sidan 68).

– Med vår kampanj vill vi få regeringen att tänka om. Din röst är viktig, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Men det finns också en hel del att glädja sig åt.

Optimismen har återvänt bland börsproffsen i pejlingpanelen (sidan 50).

Carl-Henrik Söderberg utesluter inte att höjda räntor kommer att ställa till det så småningom (sidan 28). Men ”med fortsatt dämpad inflation är det alltjämt ett trivsamt klimat för aktiemarknaden”.

Till sist en uppmaning: Charlotta Bays forskning visar att finansexperterna (sidan 14) måste bli bättre på att uttrycka sig begripligt.

Varmt välkommen att höra av dig med tips om hur vi kan bli bättre i vår kunskapsförmedling.

Synpunkter? Mejla mig på joel.holm@aktiespararna.se (mailto:joel.holm@aktiespararna.se)

Dela med dig