Aktiespararna

Spararna lämnar storbanken: ”Handlar om patriotism”

Av David Flatbacke-Karlsson
11 oktober 20172 min lästid

Nordeas flytt av huvudkontoret får konsekvenser.
Flera tusentals svenska sparare dumpar sina aktier i storbanken.
– Det handlar nog om aktiepatriotism, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Missnöjet med regeringens bankregleringar får Nordea att flytta sitt huvudkontor.

Men valet att byta Stockholm mot Helsingfors uppskattas inte av spararna.

Omkring 8 procent av Nordeas aktieägare har släppt sina aktier – och i stället valt att satsa på andra storbanker.

Få kan ha missat Nordeas kontroversiella och omtalade beslut. Storbanken väljer, mycket tack vare den planerade höjningen av resolutionsavgiften (avgiften för banker), att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Finlands huvudstad Helsingfors.

Beskedet har väckt stor uppmärksamhet. Flytten måste samtidigt klubbas igenom på Nordeas årsstämma på våren 2018 innan den kan bli verklighet.

”Är ilskna – finns skepsis”

Spararna tycks dock, likt många av bankens kunder, inte vara särskilt förtjusta i Nordeas val. Det visar sig i siffror från nätmäklaren Avanza. Omkring 10 000 svenska investerare, motsvarande omkring 8 procent av storbankens totala ägarantal hos Avanza, har gjort sig av med sina Nordeaaktier.

– Det handlar nog om aktiepatriotism. Många är nog ilskna över flytten och reagerar precis som flera fackliga organisationer som varit upprörda för att banken en gång i tiden fått hjälp att överleva och nu sviker. Men det finns nog också en viss skepsis om att flytten i slutändan kommer att kosta mer än den smakar, säger Claes Hemberg till TT.

Konkurrenterna växer

I samma veva som Nordea tappar aktieägare stiger konkurrenterna i ägarantal hos Avanza. Allra främst är det Swedbank som kan glädjas åt att antalet som sparar i deras aktie har ökat med så mycket som 7 procent.

– Bankerna har gått väldigt bra under flera år och många kanske passar på att ta hem vinsterna när det kommer en anledning att vara skeptisk, tillägger Claes Hemberg.

Dela med dig