Aktiespararna

Storbanken: "H&M har smärtsam resa framför sig"

Av Nyhetsbyrån Direkt
22 november 20172 min lästid

H&M har en "smärtsam resa" mot digitalisering framför sig.

Det tror Handelsbanken enligt ett analysreferat från Bloomberg News.

Handelsbanken har, som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat, sänkt sin rekommendation för H&M till minska och motiverar det främst med de utmaningar bolagets står inför på onlineområdet.

Banken menar att man inte längre kan bortse från de stora skillnader som finns mellan H&M:s erbjudande online och konkurrenternas på internet och menar att H&M kommer att tvingas bita i det sura äpplet ("bite the bullet") och fullt ut ställa om till en digital värld. Det är det rätta beslutet långsiktigt, men kommer få konsekvenser för investerare under processens gång.

Handelsbanken konstaterar i analysen, enligt Bloomberg News referat, att H&M har betydligt färre anställda inom it än rena online-aktörer såsom Zalando om man räknar bort personal inom it-drift och underhåll. Skulle man titta enbart på it-utveckling skulle skillnaderna bli än större, enligt banken.

Handelsbankens riktkurs sänks från 225 till 175 kronor. H&M handlas kring 190 kronor på onsdagen - samma nivåer som hösten 2011. Aktien har backat drygt 9 procent bara under november. Tidigare i veckan sänkte Barclays sin rekommendation till undervikt och i fredags förra veckan sänkte SEB till sälj.

Aktien backar

H&M:s redan pressade aktie fortsätter att falla. Vid 11.15-tiden är den ned 2 procent.

Dela med dig