Aktiespararna

”Utdelning ett självklart beslut”

Av Nyhetsbyrån Direkt
16 januari 20183 min lästid

Ståltillverkaren SSAB:s resultat för det fjärde kvartalet nådde inte analytikernas snittförväntningar i SME Direkts prognossammanställning, men för vd Martin Lindqvist bjöd kvartalet inte på några stora överraskningar.

"Det var i stort sett väl i linje med vad vi väntade oss i samband med niomånadersrapporten. Kassaflödet var kanske rentav lite starkare än vi vågat tro, medan vi tappade lite till följd av lägre grovplåtspriser i Nordamerika och en ofördelaktig produktmix i Europa", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

SSAB:s rörelseresultat uppgick till 843 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 1.013 miljoner kronor.

Bäst gick affärsområdet Special Steels, som rapporterade ett rörelseresultat om 641 miljoner kronor och slog marknadsförväntningarna med 6 procent, medan Americas var en besvikelse med en förlust på 15 miljoner, klart under den väntade vinsten om 99 miljoner kronor.

"Vi såg en ordentlig prispress i Nordamerika under första halvan av kvartalet. Sedan vände det, och vi höjde våra priser med 150 dollar per ton i det fjärde kvartalet och har aviserat ytterligare en höjning om 30 dollar i januari. Dessa höjningar får dock inte genomslag förrän under det första kvartalet i år", säger Martin Lindqvist, som totalt ser ljust på möjligheterna under 2018.

Den ogynnsamma produktmix som påverkade resultatet negativt i Europa, där rörelseresultat blev 460 miljoner kronor mot väntade 504 miljoner, ska inte övertolkas, menar SSAB-chefen.

"Vi säljer produkter inom high end, mid-segmentet och low end. Nu blev det lite mer mid-segment än tidigare, men det är sådant som händer", säger han.

Till de positiva inslagen i rapporten räknar Martin Lindqvist alltså kassaflödet, som uppgick till nästan 3 miljarder kronor under kvartalet. Bolaget har sedan slutet av det första kvartalet 2016 minskat nettoskulden med 12,2 miljarder kronor och således med råge slagit det utlovade målet om en minskning med 10 miljarder kronor. Nettoskuldsättningsgraden har därmed minskat till knappt 22 procent, jämfört 34 procent ett år tidigare.

Styrelsen föreslår mot den bakgrunden en utdelning om 1 krona per aktie, den första utdelningen på fem år.

"Det var ett rätt självklart beslut, vi har en mycket starkare balansräkning och räknar med att fortsätta generera bra kassaflöden. Utdelningen motsvarar 45 procent av nettoresultatet, inom vår policy att dela ut 30-50 procent", säger SSAB:s vd.

Dela med dig