Aktiespararna

Värderingar skrämmer inte Gardell: ”Svårt att få ihop kalkylen”

Av Nyhetsbyrån Direkt
19 oktober 20183 min lästid

Nedgångarna innebär inte att det är läge att lämna börsen.
Se dem i stället som en möjlighet, anser Christer Gardell.
– Reaktionerna är överdrivna, säger finansmannen till Dagens Industri.

Det har skakat till och kurserna har fallit på världens börser på sistone.

Men det finns ingen anledning att hetsa upp sig och kliva ur aktiemarknaden.

– Jag tycker att reaktionerna är överdrivna. Det är svårt att få ihop kalkylen att börsen är högt värderad, säger Christer Gardell, grundare och partner i aktivistfonden Cevian Capital, i Dagens Industris webb-tv-program ”Börsmorgon”.

Han menar att det inte är helt ovanligt att kurserna rör sig lite för mycket i samband med tider när alla tecken inte pekar spikrakt uppåt.

– När det blir en större sättning kommer rätt mycket automatisk försäljning av att hedgefonder tar bort riskexponering. De har många garantiprodukter och skyfflar då ut aktier på marknaden. Den kortsiktiga köparmarknaden blir då jätteförsiktig. Utbud och efterfrågan gör att det nästan alltid blir ett för häftigt tryck nedåt.

Christer Gardell framhåller att geopolitiska orosmoln också ställer till det en aning på börsen. Men han tycker att det gäller att vidga vyerna och se saker ur ett bredare perspektiv.

– Om man tittar på fundamenta ser man bilmarknaden som har haft lite utmaningar under året. Men överlag ser det rätt okej ut. Jag tycker att reaktionerna är överdrivna.

”Inte speciellt anstängda”

Christer Gardell understryker att han inte håller med andra i uppfattningen om att börsen är högt värderad.

– Normala bolag är inte speciellt högt värderade. Det är lätt att säga att nu har det gått bra och nu måste det gå ned, men titta på MSCI World Index och hur det har sett ut de tio senaste åren. Det har gått upp 8 procent i snitt per år och 6 procent i snitt per år de senaste fem åren. Men tar vi bort USA har resten av världen och Europa gått upp 4 procent de senaste tio åren och 0 procent de senaste fem åren.

Ceviangrundaren betonar att det kan finnas mer kraft i de europeiska börserna.

– Resten av världen har inte gått speciellt bra. Amerikanska börsen överskuggar synsättet på övriga börser. Där finns ju tillväxtaktierna som har gått väldigt bra. Man ska komma ihåg att börserna utanför USA har gått rätt dåligt, säger Christer Gardell, och fortsätter:

– Multiplarna är inte speciellt ansträngda. Många bolag kan du köpa för ebit-multiplar på 7,8 eller 9 i ett ränteläge som är noll. Jag har svårt att få ihop kalkylen att börsen är högt värderad.


Dela med dig