Aktiespararna

Verkstadsjätten steg kraftigt – här är rapportvinnarna på börsen

Av Redaktionen
23 april 20183 min lästid

Stockholmsbörsen handlades högre på måndagen och de större europeiska handelsplatserna var också upp om än i något mindre omfattning. Alfa Laval, Tele2 och MTG stod samtliga för tydliga uppgångar efter starka rapporter.

OMXS30 slutade upp 1,0 procent till nivån 1.588. Omsättningen uppgick till 17,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen med fredagens rapportrökare Ericsson och Telia som mest handlade aktier. Medan Ericsson hämtade andan på minus 0,4 procent fortsatte Telia upp, nu med 3,2 procent.

"Stockholmsbörsen har återhämtat sig under april som är en säsongsmässigt stark månad. Förutom utdelningar som ska återplaceras får börsen stöd av bolagsrapporter som överlag överraskat positivt. Rapporterna kommer vara bra för det första kvartalet, och vad som är extra viktigt är orderingång och framtidsutsikter. Än är det för tidigt att dra någon större slutsats av rapportperioden", kommenterade IG Markets strateg Erik Hansén för Nyhetsbyrån Direkt.

Alfa Laval klättrade över 6 procent efter en rapport som genomgående var bättre än väntat och där affärsområdet Energy klådde förväntningarna med råge.

Vidare på rapportfronten var MTG och Tele2 vinnare, som steg nästan 7 respektive 3 procent efter rapporter som båda innehöll både omsättnings- och resultatförbättringar som var högre än förhoppningarna.

MTG:s omsättning steg med 9 procent organiskt, där den viktigaste drivkraften för MTG var Viaplay, enligt vd:n.

I Tele2 stod Kroatien, Baltikum och Kazakstan för styrkan i kvartalet och inför andra halvåret spår vd:n i en kommentar bättring i Sverige, vars rörelsemarginal backade i det första kvartalet.

Beijer Ref gick det också bra för, upp drygt 7 procent efter sitt bästa första kvartal någonsin.

Systemair avancerade 6,6 procent med stöd av ett köpråd i Dagens Industri, som tror att lönsamhetsförbättringen bolaget jobbar på kommer att infinna sig.

Elekta var upp runt 5 procent efter att ha fått en brittisk order på sitt senaste strålbehandlingssystem och tillväthopp, Unity, på totalt 25 miljoner pund.

"En order på 25 miljoner pund innebär runt 40 miljoner dollar vilket borde vara 4 eller 5 Unity-system. Det framstår som en strategisk order och tidpunkten är dessutom intressant strax innan det väntade godkännandet för Unity i Europa", förklarade Paretos analytiker Johan Unnerus till Direkt strålterapiaktiens uppgång.

Flera spelaktier steg. Förmodligen gav en storaffär i den internationella spelsektorn stöd då Kanada-noterade Stars Group, som äger Pokerstars, köpte brittiska Sky Bet för 4,7 miljarder dollar. Berenberg trodde att det kan komma fler spelförvärv framöver. För svenskt vidkommande steg exempelvis Leo Vegas 2,8 procent medan Cherry var upp 2,5 procent.

Freedesk på Aktie-torget rusade hela 127 procent efter att ha annonserat ett tyskt samarbete.

Dela med dig