Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-27

Analys: Värderingen farligt hög

wysiwyg_image

Värderingen av amerikanska S&P är ansträngd. Det är en viktig parameter nu när USA har valt att trappa upp handelskriget mot Kina.

I USA är räntorna lägre än för ett halvår sedan, men inte lika låga som i välskötta länder i Europa. Statsobligationer med 10 års löptid ligger i USA på 2,3 procent, vilket är två procentenheter högre än i Sverige och Tyskland och aningen högre än USA:s tioårssnitt. Det är dock nästan en hel procentenhet lägre än i oktober förra året. Därför jublar placerarna.  

Börsvärderingen hög

Om räntan är på normal nivå, kan även börsens genomsnittliga p/e-tal vara på en normal nivå. Så vad är det i USA? Granskar vi p/e-talet för S&P index de senaste 15 åren, kan konstateras att p/e-talet pendlar mellan 12 och 16. Nivån avgörs delvis av räntan, men också av vinstförväntningarna, som i sin tur är beroende av konjunkturutsikterna. Efter Lehmankraschen var p/e-talet för S&P kring 12 gånger fram till 2012, då kurserna började stiga. Då blev normalvärderingen kring 16 och från 2016 bröt sig börsen ur sitt historiska band och gick upp till 19 gånger årsvinsten.         

Skattereform viktig

Toppnoteringen nåddes i januari 2018 då USA genomförde en skattereform som ökade vinsterna i genomsnitt med 12 procent. Därefter föll kurserna och p/e-talet låg återigen på sin optimistnivå på 16 gånger. Under slutet av 2018 gick emellertid p/e-talet upp till 18 och därefter kom mini-kraschen i oktober, varvid värderingen föll till ett p/e på 13, alltså klart under det övre intervallet. Troligen skapade detta ett köpsug, för kurserna studsade snabbt upp igen under våren 2019 och idag ligger p/e-talet ganska precis på 16. Värderingen borde därför inte betraktas som särskilt hög.  

Konflikterna avgör

För en månad sedan hade jag hållit med, men inte längre. För en månad sedan verkade utsikterna att lösa handelskriget med Kina som goda. Nu verkar de usla. Den upptrappande situationen gör att konjunkturutsikterna dämpats. Därför börjar ett p/e-tal på 16 framstå som en väl optimistisk tolkning av handelskriget. När dessutom USA fryser ut Iran, vilket riskerar att pressa upp oljepriset och inflationen, då börjar värderingen se ordentligt hög ut. Varning för en ovanligt orolig börssommar är därför utfärdad.  

Författare Peter Malmqvist