Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-29

Analys: Dags att vara pilot

wysiwyg_image

Swedbanks aktie är en av de mest undervärderade på Stockholmsbörsen, någonsin. Deras nye vd, Jens Henriksson, borde därför sätta sig i förarsätet och köpa aktier i banken, mycket aktier.  

Den 19 februari i år hade Swedbank ett börsvärde på 239 miljarder kronor. Fem veckor senare hade det rasat till 149 miljarder och idag är det nere i 140. Justerat för en utdelning under våren har aktievärdet nästan halverats. Detta händer i ett av Stockholmsbörsens största och mest stabila bolag.      

Resa från månen

Den som kom inresande från månen, eller någon annan avlägsen plats, skulle naturligtvis tro att Swedbank råkat ut för kraftiga vinstras, att svensk ekonomi var inne i en markant utförslöpa och att bankens kreditförluster snabbt var på väg uppåt. Det är precis tvärtom. Swedbank uppvisar en av de mest stabila vinsttrenderna för något börsbolag, någonsin. Från 2011 tuggar sig kvartalsvinsten uppåt med ytterst små svängningar. Detta borde egentligen vara den perfekta aktien för ”änkor och faderslösa”.          

Största någonsin

Du som inte bor på månen vet naturligtvis att Swedbank blivit kraftfullt kritiserat för penningtvätt och att både VD, liksom ordförande fått sparken. Du vet också att placerarna förväntar sig att USA skall resa gigantiska skadeståndskrav mot banken. Skälet skulle vara att den amerikanska dollarn antas ha varit inblandad i denna tvätteriverksamhet. Eftersom det inte går att förklara Swedbanks värdefall på något annat sätt (marknadsförutsättningarna är ju i övrigt stabila), måste placerarna förvänta sig ett av de största skadestånd, som någon, någonsin råkat ut för, i alla fall i relation till börsvärdet.     

Historiken stärker inte

Har placerarna fog för oron? Nej, i alla fall inte om vi studerar historiken. Som beskrivits här på Analysguiden tidigare, har de banker som betalat gigantiska skadestånd till amerikanska staten gjort det för att antingen amerikanska medborgare blivit lidande (genom dålig rådgivning) eller amerikanska staten (till följd av skattesmitning). Därför framstår de skadestånd som placerarna förväntar sig som gripna ur luften. Det närmaste vi kommer Swedbank, är att den brittiska gigantbanken HSBC fick betala drygt 900 miljoner dollar för inblandning i mexikansk penningtvätt. Det är ju i alla fall ett land som gränsar till USA. Även en italiensk bank riskera ett skadestånd i samma storleksklass, för att ha kringgått sanktionerna mot Iran, när de var införda förra gången. Troligen skrämmer också Telia, eftersom ingen egentligen kan förklara varför Telia tvingades betala 8 miljarder kronor till amerikanska staten för mutanklagelser i gamla Sovjetunionen.

Styrelsen duckar   

Den sista kursdramatiken i Swedbank skapades efter kvartalsrapporten, då styrelsen meddelade att de avsåg att sänka utdelningen, till motsvarande 50 procent av vinsten. Att detta är den normala nivån för utdelningar i mogna börsbolag, verkade placerarna strunta i. Utdelningssänkningen tolkades som att styrelsen förväntade sig stora skadestånd från USA. Till något annat behöver banken nämligen inte pengarna. Detta signalerade, i sin tur, att de nyvalda ledamöterna inte tänkte ta strid med någon, utan bara tyst pröjsa det belopp som dök upp.

Stärk förtroendet, Henriksson!

Problemet är att ingen i styrelsen är beroende av bankens vinster för sin egen ekonomi. Det är bara att betala, i värsta fall 80 miljarder kronor och gå vidare. Detta kan den nyvalde VD:n Jens Henriksson ändra på. Han bör växla in en stor del av sin lön i aktier i banken. Vad placerarna vill se är att någon i ledningen är beredd att ta strid med dem som vill ta bankens pengar, inte någon som bara samlar i ladorna och snabbt tänker fixa problemet med en jättelik utbetalning. 

wysiwyg_image

Swedbanks kvartalsvinst har varit synnerligen stabil efter finanskrisen.

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.