Aktiespararna

100miljonersmannen: ”Det värsta ligger bakom oss”

Av Redaktionen
8 juni 20227 min lästid
Han är anonym, har 220 000 följare på Instagram och målet att ha 1 miljard 2040. Aktiespararen har intervjuat den bokaktuelle 100miljonersmannen som tror att börsen återhämtar sig i år.

­­­­­­­­­­­­­­­­­"Här skiner solen i stort sett jämt och min solcellsanläggning producerar 100 kilowatt per dag, säger 100miljonersmannen från sin villa på Costa del Sol i Spanien."

Han vill av bland annat säkerhetsskäl vara anonym, vi får två gånger försäkra bokförlagets PR-person att vi inte ska avslöja namnet. Vi får därför nöja oss med att konstatera att han är 43 år, har fru och två barn (flickor 8 och 11 år), har studerat ekonomi och juridik i Uppsala och på Handelshögskolan, driver ett rekryteringsföretag i Sverige och att han sedan knappt ett år är bosatt utanför Marbella. Han är också aktuell med boken ”Jakten på miljonerna”. Men främsta kännetecknet är hans instagramkonto där han på bara två år har lyckats fånga nästan 220 000 följare. 100miljonersmannen är därmed Sveriges största ”finfluencer”.

Varför startade du ett instagramkonto?

"Från första början var det för att inspirera unga människor att börja spara, det är alldeles för lite om detta i skolan. Jag ville också bli lite mer personlig, även om jag är anonym, och visa på vad man kan uppnå om man sparar regelbundet, visa hur vi bor och vilka bilar vi kör. Med tiden har jag även fått många medelålders följare, med en normal avkastning på 7-8% blir det ganska stora pengar även om du börjar spara lite senare i livet. Jag var själv i 30-årsåldern när jag började 2010."

Du har som mål att nå en förmögenhet på 100 miljoner 2030 och 1 miljard 2040. Hur långt har du nått och går det enligt plan?

Sedan 2020 har jag en avkastning på drygt 100% och jag har nått 25% av 2030-målet, det vill säga 25 miljoner. I år har det varit väldigt tufft, jag är ner drygt 30%. Samtidigt är det på sätt och vis bra, jag har ju vetat att det skulle komma, även om jag inte räknade med att det skulle ske så snabbt och djupt.

Vilken avkastning behöver du ha för att nå målen?

"Det behövs en årsavkastning på 17% fram till nyårsafton 2030 för 100 miljoner. Det förutsätter avsättningar på 25 000 kronor i månaden, men jag tror jag kan sätta av mer och då sänks avkastningskravet. Så det är fullt realistiskt. En miljard till 2040 kräver extremt hög avkastning, 22-23%.

Avkastningsmål på runt 20% kräver väl att du vandrar långt ut på riskkurvan?

"Ja, men när jag började spara 2010 hade jag bara fonder, mest index men några aktiva och jag nådde ändå 14% i snitt. Sedan har jag höjt risknivån, mina största innehav är Tesla som står för 40% av aktieportföljen på 23 miljoner och SBB med 20 procent. Därutöver har jag sju andra aktieinnehav och 2 miljoner i sparroboten Opti, den sänker risken eftersom det också ingår räntor och råvaror.

Har du gjort några ändringar under börsnedgången i år?

"Ja, några som inte var planerade men där aktierna sjönk väldigt snabbt och där den tekniska analysen inte såg bra ut. En var en gammal favorit, Sinch, som fortsatt har en intressant abonnemangsmodell. En annan var Sedana Medical, som haft problem med verksamheten och inte når målen nästa år. Jag tror att det här blir lite mer utdraget än coronaraset och har placerat mer i utdelningsaktier och i Investor, som jag jobbat med och är djupt imponerad av. Så jag har sänkt risken en del."

Börsen är ner runt 20%, vad tror du om resten av börsåret 2022?

"Jag tror mycket är inprisat nu, det har jag i och för sig sagt i ett par månader. Men marknaden har tagit i lite väl mycket när det gäller förväntningar om räntehöjningar. Jag tror människor och marknaden anpassar sig snabbare än vad man tror och då behöver man kanske inte göra så stora räntehöjningar. Jag tror också att man underskattar marknadskrafternas och konkurrensens förmåga att få ned prishöjningarna och att en högre inflation därför inte blir permanent."

Vad betyder det i siffror?

"Jag tror börsen slutar någonstans minus 5 till 10% i år och att det värsta därmed ligger bakom oss."

Vad är poängen med att sätta upp mål för en viss förmögenhet?

"Det är bra att ha ett tydligt mål., men det är inte pengarna i sig som är viktigt utan vad jag kan göra för dem. Jag vill stöda forskning inom ramen för Barncancerfonden och Neuroförbundet, min mamma dog i MS. Med så stora summor tror jag man kan bidra på riktigt. Sedan är det ingen hemlighet att jag sparar av högst egoistiska skäl, jag gillar att resa, bo bra och jag tycker om snabba bilar."

Vilka bilar äger du?

"En Tesla S Performance och en Lamborghini Huracán Performante."

Av boken framgår att du hade en ganska tuff barndom med en mamma som var sjuk och där du hade kunnat hamna snett i livet. Har din bakgrund varit en drivkraft i ditt aktiesparande, ett sätt att bevisa för omvärlden att du duger?

"Jag stod ju vid ett vägval när jag var ung. Jag umgicks med människor som inte hade de bästa intentionerna, jag var en värsting i vardande. Men genom skolan fick jag bekräftelse och gjorde bra ifrån mig. Så visst är en drivkraft att visa andra att jag kan prestera. Jag vill vara bäst i allt jag företar mig."

Är du oberoende i dina kommentarer på Instagram, vilka sponsorer har du?

"Jag får väldigt många förfrågningar men jag tackar nej till 98%. De jag har är Swedbank, Sveasolar och Opti, där jag själv har 2 miljoner investerat i sparroboten. Jag ger heller inga köp- eller säljråd utan är noga med att påpeka att man måste göra sin analys själv."

Det har ju varit en del problem med marknadsmanipulation där börsinfluencers försöker påverka egna innehav. Hur ser du på det?

"Håller en stor börsinfluencer på med småaktier på mindre listor kan de ju ha marknadspåverkan. Jag har uteslutande större bolag, så oavsett vad jag skriver eller köper och säljer så påverkar inte det kursen."

Om någon funderar på att kopiera din sparplan idag, vilka är dina främsta råd till den personen?

"Börja med en mjukstart. Spara i breda globala indexfonder med låga avgifter eller en sparrobot, gärna då en som har olika tillgångsslag - aktier, räntor, råvaror. Sedan kan man läsa på om bolag och köpa en mindre del direkt i aktier. De största misstagen som nya sparare gör är att man bara har en eller två aktier och av rädsla säljer när de faller."

Intervjuer

Dela med dig