Aktiespararna

”30% ISK-skatt från 2 miljoner”

Av Göran Lind
9 september 20221 min lästid
ISK ska beskattas som vanliga kapitalinkomster från 2 miljoner, anser Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.
  • Vänsterpartiet föreslår ett tak på 2 miljoner kronor för sparande i ISK, där överskridande belopp ska beskattas enligt vanlig kapitalinkomstskatt.
  • De vill även förändra ränteavdraget från 2025 genom att gradvis minska avdragsmöjligheterna med 5 procentenheter under tre år.

Hur vill ni förändra ISK-skatten, och varför då?

”Vi vill sätta ett tak för sparande i ISK på 2 miljoner kronor. Sparande utöver taket ska beskattas med den vanliga skatten på kapitalinkomster, som i dag ligger på 30 procent. Vårt förslag omfattar 3,7 procent av dem som sparar i ISK. Förslaget är en del av vår strävan att utforma en mer enhetlig kapitalbeskattning. ”

I år infördes bankskatten, där ni varit drivande. Hur motiverarar ni den?

”Ja, Vänsterpartiet var drivande bakom att den infördes. Storbankerna gör stora vinster som ett resultat av bristande konkurrens och statliga garantier. Då är det rimligt att de också bidrar till finansieringen av välfärden och andra offentliga åtaganden.”

Vill ni förändra ränteavdraget, varför då i så fall?

”Ja, men först från och med 2025, detta då många hushåll i dagsläget är pressade av stigande räntekostnader och hög inflation. Vi vill trappa ned ränteavdragen med 5 procentenheter under en treårsperiod.”

IntervjuerFörklarande artiklar

Dela med dig