Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-27

5G ritar om spelplanen

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2019.

Övergången till 5G är ett av de största teknikskiftena i modern tid.
Ericsson är världsledande.
– 5G är väldigt mycket byggt för industrin, säger Jeff Travers, Internet of Things-specialist på Ericsson.

En viktig del i att Ericssons framtid gått från tämligen mörk till ljus är att världen gör sig redo för den nya generationens nätverk, 5G. En marknad där Ericsson för tillfället är världsledande.

– 1G, 2G, 3G och 4G var byggt för konsumenter, men 5G är också väldigt mycket byggt för industrin, säger Jeff Travers, Internet of Things-specialist på Ericsson.

Internet of Things, eller sakernas internet, är ett samlingsnamn för teknik som gör föremål uppkopplade och därmed möjliga att helt kontrollera via nätet.

5G har närapå blivit en symbol för olika branschers förvandling och anpassning till ett pågående teknologiskifte. De stora förhoppningarna från industrin betyder att kraven på 5G-nätet är långt högre än att bara vara snabbare och ha högre kapacitet än 4G, som ju framför allt används till våra smartphones när vi pratar, surfar och skickar meddelanden.

– Det handlar om nästa generations tillverkningsindustri, nästa generations transportsystem och mycket mer, säger Jeff Travers.

Bilindustrin har varit snabb att haka på trenden. Det säger sig självt att självkörande bilar exempelvis behöver ha tillgång till ett snabbt och stabilt nät. Redan nu är bilar uppkopplade till många servicefunktioner och de delar samma behov. Behoven hos en bil, en vattenpump eller en hel fabrik är inte alls lika förutsägbara som hos våra smarta telefoner.

– De tekniska kraven på 5G har varit därefter, säger Jeff Travers.

Det teknologiska skiftet som är möjligt tack vare 5G innebär att mjukvara blir allt viktigare. I allt större utsträckning går vi från att konsumera produkter till tjänster. I och med 5G och Internet of Things, IoT, skapas också helt nya affärsmodeller där vi mer och mer kommer att betala för själva användningen av en produkt på begäran, eftersom den kan skicka och ta emot information.

En ytterligare möjlighet med IoT är också att bolagen kan samla stora mängder information. Det handlar alltså inte bara om nya sätt att ta betalt av sina kunder, utan också om att göra produkterna och tjänsterna bättre och mer anpassade och om att göra tillverkningen mer effektiv.

Förhoppningarna på 5G är alltså stora och utrullningen av den nya generationens nät världen över har hittills gått snabbare än Ericsson räknat med, särskilt i USA. Att Huawei ifrågasätts som ett alternativ, av säkerhetspolitiska skäl, hjälper förstås till. Även i delar av Asien, som exempelvis Sydkorea, har 5G börjat byggas. Ericsson har just nu 18 signerade avtal att bygga 5G-nät världen över.

5G innehåller nytt radiospektrum för att möjliggöra den massiva nya kapaciteten och utgångspunkten är att spektrumet ska licensieras av tillsynsmyndigheter, motsvarande Post- och telestyrelsen. Men i Europa går det trögare, undantaget är Schweiz. Telekom­operatörerna är förberedda. Snarare handlar det om att myndigheterna i de olika länderna ska erbjuda sina licenser och till ett pris som är konkurrenskraftigt.

– Vissa länder har satt en hög prislapp på licenserna. Tajmningen för spektrumlicensieringen har gjort att Europa ligger relativt efter i utvecklingen jämfört med USA och vissa delar av Asien, säger Jeff Travers.

Men trots att det råder en samlad mening om att det är industrin som kommer att ha mest nytta av 5G så finns det förstås fördelar också för konsumenten.

– För konsumenter är det framför allt inom dataspel med AR/VR som 5G kommer att vara revolutionerande, säger Mats Norin, programledare 5G för Industrier på Ericssons forskningsavdelning.

Spelen kommer att vara mer avancerade och olika apparater såsom konsoler och VR-glasögon kommer att kunna tala snabbare och bättre med varandra. De kommer att medföra att de blir lättare och har längre batteritid.

Nu är frågan när och hur 5G kommer att finnas i Sverige. Auktioner om licenserna ska hållas i höst. De första 5G-telefonerna har kommit ut på marknaden, men är förstås dyra än så länge.

Klart är att 5G inte helt och hållet kommer att konkurrera ut 4G. Helt enkelt för att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha det på ställen där det inte är tätt mellan människor.

– Vi kommer däremot att se fler 5G-nätverk för lokala och regionala tillämpningar, säger Mats Norin.

Författare Ellinor Beckett

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.