Aktiespararna

Finansbranschens fem värsta skitprodukter

Av Göran Lind
11 december 20233 min lästid
Småspararguiden rankar för åttonde året finansbranschens sämsta produkter. Sedan 2016 har Söderberg & Partners Proaktivfonder toppat listan och så även denna gång.

”Affärsmodellen har under många år varit att ge privatpersoner och företag gratis “fristående rådgivning” för att sedan hänvisa kunderna till sina egna Luxemburgbaserade fond-i-fonder som döms ut av en enig expertkår för att vara dyra och dåliga”, skriver Småspararguiden.

Totalt har spararna betalat 1 miljard kronor i avgifter till fondverksamheten i Luxemburg under 2022, skriver Småspararguiden.

”Vi träffar fortfarande konsumenter som betalar fond- och kapitalavgifter på totalt över 2,6% av kapitalet varje år efter att ha fått “råd” från Söderberg & Partners. Efter 30 års sparande innebär det att man förlorat hälften av sitt kapital.”

Kassako för banken – inte för kunden

Den föga smickrande andraplatsen på listan intas av Nordeas Stratega-fonder, Det är fonder som finns som ren räntefond till ren aktiefond och däremellan diverse blandfonder. Småspararguiden kallar dem för en kassako för banken, men inte för kunden.

”Vi har pratat med hundratals konsumenter och läsare samt många experter i branschen. Hittills har vi aldrig varit med om att någon valt de här fonderna utan “hjälp” från bankens säljare. Vi har heller aldrig träffat någon expert som rekommenderat en sådan fond när de inte har jobbat på banken i fråga”.

Nordea Stratega 70:s avkastning i relation till jämförelseindex de senaste tio åren är minus 1,07% i snitt per år. Under 2022 tog Nordea ut 1,6 miljarder i avgifter ur fonderna, enlig Småspararguiden.

Trea på listan är Handelsbankens Multi Asset fonder, som liknar Nordeas Stratega. Multi Asset 100 har mot jämförelseindex på 10 år 1,4% årlig underprestation. Handelsbanken förvaltade 120 miljarder i sina fonder och tog ut 1,6 miljarder i avgifter under 2022.

Vill inte fronta Max Matthiessen

Fyra på listan är Max Matthiessens fonder i Ruth Asset Management. Max Matthiessen har slagit samman sina fondverksamheter med Navigera och Naventi under det gemensamma varumärket Ruth Asset Management.

”Det är mycket ovanligt att en bank eller ett värdepappersbolag distanserar sig från sina fondprodukter på det här sättet. Varför inte använda Max Matthiessens varumärke för att vara tydligare mot kunderna att det är deras egna fonder som rådgivarna säljer? Vår misstanke är att Max Matthiessen ser sina egna varumärken som sänken. Eller så vill de inte att kunderna ska förstå att det är sina egna fonder de säljer”, skriver Småspararguiden.

På femte plats hittar vi Strivos och Garantums strukturerade produkter.

”Strukturerade produkter är finansbranschen när den är som sämst – väldigt krångligt, väldigt dyrt och få kunder som förstår vad de köper.”

Läs hela granskningen här.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig