Aktiespararna

ABGSC: Här är bästa aktiecasen inom it och tech

Av Elin Hanspers
9 april 20243 min lästid
Det finns många högintressanta småbolag inom it och tech, menar ABGSC, vars analytiker Daniel Thorsson har valt ut två favoriter i sektorn.

I ett studiosamtal lyfter ABGSC:s aktieanalytiker Daniel fram några tillväxttrender och de olika förutsättningarna för olika delsektorer inom it och tech.

”Vi ser en gradvis återhämtning inom hårdvaruförsäljning. Det finns ett återinvesteringsbehov efter hårdvaruinköpen och försäljningsboomen som utlöstes av pandemin. Investeringscykeln är relativt kort och efter 3-4 år är det dags att investera igen, och där är vi nu.” säger han.

Vidare ser han inte något kortsiktigt köpläge i IT-konsultmarknaden, som påverkats negativt med överutbud och risk för prispress under 2024.

Vad gäller Saas-bolagen ses begränsad potential i sektorn då de värderas högre jämfört med före pandemin samtidigt som tillväxtmomentum kan mattas av detta år och nästa.

Han ser dock kurspotential i vissa bolag inom it och tech.

”Mjukvarubolag som är transaktions- och volymdrivna tog mycket stryk under 2022 och 2023. En svagare tillväxt tvingade fram stora kostnadsbesparingar. Det har skapat en gynnsam situation inför 2024 och 2025, med god potential för en kraftig lönsamhetsförbättring bland de lite mer cykliska mjukvarubolagen”, säger Daniel Thorsson.

Två favoriter

De två aktiecase som han lyfter fram är Dustin och Sinch.

Vad gäller Dustin anses pc-marknaden gynnas av utbytescykeln och tillväxten inom AI. Dessutom är balansräkningen återställd efter nyemissionen och lagerjustering samt kostnadsbesparingar väntas förbättra brutto och EBITA-marginalen framåt.

De senaste tre åren har aktien sjunkit med 72% och värderingen ses som attraktiv med motsvarande 32% rabatt jämfört med jämförbara europeiska bolag. Rekommendationen är köp med riktkurs 15 kronor.

När det gäller Sinch väntas den organiska tillväxten förbättras i och med starkare konsumenter, bättre teknikkunder och AI-applikationer som driver marknadsföring. Balansräkningen är även här i mycket bättre skick och bolaget är redo att skala från volymtillväxt till vinsttillväxt.

Värderingen ses som mycket attraktiv och motsvarar en rabatt på 29% jämfört med nordiska teleoperatörer utan tillväxt. Rekommendationen är köp med riktkurs 45 kronor.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig