Aktiespararna

ABGSC: Köp turbulenta aktien - vinståterhämtning på g

Av Jessika Bouveng
14 maj 20242 min lästid
ABGSC ser köpläge i Humana-aktien och menar att bolaget närmar sig en vinståterhämtning.
ABGSC skriver i en ny analys att Humana befinner sig nu i en återhämtningsfas och att aktien är attraktivt värderad. Rekommendationen från investmentbanken är köp.

2023 var ett händelserikt år för omsorgsbolaget Humana. Bland annat drog tillsynsmyndigheten (IVO) tillbaka bolagets tillstånd att bedriva personlig assistans i Sverige och beskedet fick aktiekursen att halveras.

Senare under förra sommaren kom dock en vändpunkt för bolaget då förvaltningsrätten upphävde IVO:s beslut och återlämnade tillståndet till Humana vilket istället ledde till att aktien rusade 50%.

Aktien har ännu inte återhämtat sig helt sedan raset och för tillfället handlas aktien ungefär för 25% lägre än dagen före IVO-beskedet i januari 2023.

ABGSC: Köp Humana-aktien

ABGSC skriver idag i en färsk analys att man ser en vinståterhämtning i korten och har därför en köprekommendation på aktien med en riktkurs på 35 kronor.

“Omorganisering, effektivisering och förvärv har haft positiva effekter och skapat en stabil grund för en långsiktig vinsttillväxt. Allt mer talar för att Humana nu befinner sig i början av en positiv spiral, med ökat förtroende och förbättrade vinstprognoser, vilket normalt sett utgör en attraktiv fas för aktieägare”, skriver investmentbanken i en analys.

Rapporten visade goda tecken

Humana redovisade den 25 april rapport för det första kvartalet. Både omsättningen och vinsten minskade och det justerade rörelseresultatet var oförändrat. ABGSC bedömer att rapporten bekräftade att Humana är på rätt väg inom de flesta affärsområdena.

“Sammantaget höjde ABGSC rörelseresultatprognoserna för 2024 och 2025 med 6-9 procent efter delårsrapporten, vilket speglar ett ökat förtroende för en marginalåterhämtning. Detta är särskilt tydligt inom affärsområdena Personlig assistans och Äldreomsorg”, skriver de.

ABGSC ser även lovande tillväxtutsikter på lång sikt med anledning av den strukturella efterfrågan på social tjänster.

“Värderingen är attraktiv med ett P/E-tal på 7x på vår prognos för 2024. Efter justering för IFRS 16 (leasingredovisning) ligger den underliggande EV/EBITA-multipeln på låga 6.5x, vilket innebär en rabatt på 17 procent rabatt jämfört med omsorgssektorn som helhet”, skriver banken slutligen.

LÄS MER: Korta Portföljen: Uppstuds för vårdbolaget

LÄS MER: Humana-grundaren dömd till fängelse

HumanaMedia och analyshus

Dela med dig