Aktiespararna

ABGSC:s favorit bland investmentbolagen

Av Elin Hanspers
18 juni 20242 min lästid
Investmentbolagen har utvecklats starkt och den historiska substansrabatten har nu vänt till premievärdering. Det är läge att vara selektiv och välja bolag med starka portföljutsikter, enligt ABGSC:s aktieanalytiker Derek Laliberté.

Stockholmsbörsen har gått starkt i år, och de stora bank-, industri- och investmentbolagen har agerat draglok. Vad gäller just investmentbolagen så har den underliggande tillväxten i substansvärde varit mycket god, säger ABGSC:s aktieanalytiker Derek Laliberté i en sektorgenomgång. Det som dock främst har drivit utvecklingen den senaste tiden är att substansrabatten har minskat, menar han.

Sektorn värderas nu med en premie på 5% jämfört med den historiska substansrabatten på 3%.

”Kortsiktigt är det läge att vara selektiv och lite försiktig. Skulle vi få en sättning på börsen så tenderar reaktionen i vissa av dessa bolag att bli förstärkt, en form av inverterat rabattsamband med fallande aktiekurser och ökad rabatt. Men om man är långsiktig och väljer bolag med starka portföljutsikter, skulle jag inte vara särskilt bekymrad”, säger Derek Laliberté.

Analytikerns favoritcase

Det bästa bolaget i sektorn menar han är Investor. Här ses en lång period med överavkastning – 13 års utklassningsserie jämfört med Stockholmsbörsen mätt som SIXRS. De publika portföljinnehaven är också fortfarande i mycket gott skick och över 40% av portföljen har betydande defensiva egenskaper. ABGSC ser också en stark utveckling i onoterade Patricia Industries.

Värderingen av substansvärdet är högre än det historiska genomsnittet, men det ligger väl under relevanta sektorkollegor. Rekommendationen är köp med riskkursen 292 kronor.

LÄS MER: Analytikern: Här är min EM-elva för börsen

LÄS MER: Investmentbolagen som experten tror på

MarknadsanalyserInvestor

Dela med dig