Aktiespararna

Affärsnäsa och fingertoppskänsla

Av Carl-Henrik Söderberg
21 juli 20176 min lästid

Med en fortsatt stark vinsttillväxt i ryggen har AQ Group mer att ge, den senaste tidens starka kursuppgång till trots. Köp.

AQ Group grundades under namnet Aros Quality Group genom att Aros Kvalitetsplast slogs ihop med transformatoravdelningen inom ABB Industrial Systems och tillbehörsverksamheten inom ABB Relays.

AQ Group är en global tillverkare av komponenter och system till industrikunder. Bolaget består av två affärssegment, dels Komponent (transformatorer, kablage, mekanikdetaljer, stansad plåt och formsprutad termoplast) och även System (system, kraft- och automationslösningar och montering av kompletta maskiner).

Produktpaletten är bred och kundbasen utgörs av stora industrikunder inom olika branscher som exempelvis fordons-, järnvägs-, medicin- och verkstadsindustrin.

AQ Group är ett kvalitetsbolag bland stockholmsbörsens industribolag och tillväxten har under en längre period varit både stark och stabil. Under de senaste fem åren har bolaget exempelvis lyckats höja omsättningen drygt 8 procent årligen samtidigt som vinsten per aktie i snitt vuxit med 22 procent per år. Under varje år sedan starten 1994 har bolaget lyckats höja omsättningen och vid bokslutet för årets första kvartal som presenterades den 27 april kunde bolaget uppvisa det 90:e kvartalet i rad med vinst. Klart imponerande fakta.

Rapporten var i övrigt, som så många gånger förr, stabil och bjöd på fina tillväxtsiffror på såväl resultaträkningens övre som understa rad. Omsättningen steg 25 procent (varav 8,6 procent organisk tillväxt) och vinsten per aktie steg 21 procent.

Förvärv har varit en viktig del av den aggregerade tillväxten i bolaget under åren och har även bidragit till en stärkt konkurrenskraft samt medfört ett breddat utbud av produkter och tjänster.

Den förvärvsorienterade tillväxtprofilen väntas bestå och ser vi till balansräkningen i bolaget ser den långt ifrån ansträngd ut med en nettoskuld i relation till rörelse­resultatet (ebitda) på 0,3 gånger.

Tillsammans med en hög, stabil soliditet (långsiktig betalningsförmåga) på 60 procent bör skuldsättningen i AQ med andra ord inte sätta några käppar i förvärvshjulen framöver. Historiskt har ledningen gjort ett utmärkt jobb vad gäller att köpa upp bolag och utvinna syn­ergier ur dessa. Prislappen på köpta bolag har heller inte varit iögonfallande trots de många år av börsuppgång vi har bakom oss.

Under föregående år genomfördes två förvärv. Dels ett lite mindre bolag (omkring 20 miljoner svenska kronor i omsättning) vid namn Magnetica, som konstruerar och tillverkar elektromagnetiska komponenter och kraftaggregat.

Senare under året presenterades nästa förvärv, ett bolag av betydligt större magnitud med en omsättning omkring 430 miljoner svenska kronor (att jämföra med AQ:s 3,3 miljarder), Gerdins Industrial System AB.

Förvärvet breddar AQ:s erbjudande inom metallbearbetning och kablagetillverkning.

Förvärvet har inneburit kostnadssynergier och väntas samtidigt bidra till den aggregerade organiska tillväxten i AQ framöver.

Lönsam tillväxt eftersträvas och ledningen jobbar mot målet att nå en vinstmarginal på 8 procent. De utmaningar ledningen står inför är dels den globala konkurrens och därmed prispress som råder på de marknader AQ huserar på samt de två svenska produktionsanläggningarna som för tillfället uppvisar lönsamhetsproblem.

Där är också omstruktureringskostnader att vänta i och med de åtgärdsprogram som lanserats för att få bukt med den svaga lönsamheten, vilket på kort sikt kommer pressa marginalerna en aning. Vi ska dock komma ihåg att AQ har 15 bolag i Sverige varav de flesta är lönsamma och att det enbart är ett par som har problem.

Samtidigt har ledningen visat sig skicklig på att ständigt utnyttja volymfördelar och synergier inom koncernen när det gäller inköp av material, komponenter och tjänster och på så sätt kunna bibehålla och även höja marginalerna i verksamheten.

Stort fokus läggs också på att ha en så global och kostnadseffektiv leverantörsbas som möjligt. Vi är av tron att den positiva marginaltrend som vi sett under de senaste åren kommer att hålla i sig över tid.

Vi ser även att AQ på sikt har stöd från en rad underliggande strukturella trender. Exempelvis kommer en fortsatt ökad urbanisering, som vi ser globalt, och framför allt förändringen mot fler elfordon, påverka AQ positivt. Inom dessa områden krävs det komponenter och system som är pålitliga och här är AQ en av de leverantörer som kan leverera just detta.

AQ har länge varit en ledande komponent- och systemleverantör inom eldrivna fordon och samarbetar dessutom med världsledande bolag inom el- och kraftförsörjning.

Med den goda vinsttillväxten som föreligger har AQ inga problem att fylla ut värderingskostymen, trots en stark kursuppgång bakom sig. Aktien är upp 25 procent i år men ser trots detta inte särskilt dyr ut värderingsmässigt baserat på våra prognoser. På 2017 års prognosticerade vinst handlas aktien i dagsläget till en vinstmultipel, p/e-tal, på 16,5 och sjunker till 15 på 2018 års siffror.

Vi imponeras av den uthålliga och stabila vinsttillväxten, något som i sig bör innebära en lägre riskpremie i aktien och därmed även högre multiplar. Jämför vi med sektorskollegor handlas AQ i linje med dessa, såväl p/e-talsmässigt som skuldjusterat (ev/ebit).

Med ett visst utrymme för multipelexpansion i kombination med en stark vinsttillväxt tycker Aktiespararen att aktien är köpvärd på rådande kursnivåer. Även om sannolikheten för några kursmässiga stordåd ses som relativt små i det kortare perspektivet förtjänar aktien alltjämt en plats i den långsiktiga portföljen.

Positivt är också listbytet till Stockholmsbörsen där mer institutionella, kapitalstarka investerare gör sina val, något som bör ge fortsatt stöd till aktie­kursen. Rådet blir köp.

Dela med dig