Aktiespararna

Affärsvärlden: ”Därför är Investor köpvärt”

Av Nyhetsbyrån Direkt
14 juni 20182 min lästid

Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i Investor, men ger en säljrekommendation för AAK och rådet vänta för Stora Enso.

Det framgår av tidningens senaste nummer.

Dessutom har Global Gaming fått en köprekommendation via tidningens tjänst Analys+, vilket Nyhetsbyrån Direkt skrev om tidigare på onsdagen.

Investor är efter ett mellanår på börsen köpvärd, menar Affärsvärlden i en analys. "Under mellanåret som förflutit lyckades Investor inte skapa överavkastning på substansen, som inte växte med mer än 3-4 procent med återlagd utdelning. För det andra, och desto viktigare, så ökade substansrabatten", skriver tidningen.

Köprekommendationen för Investor åtföljs av en riktkurs på 525 kronor på ett års sikt. Aktien stängde på onsdagen på 387 kronor.

Skogssektorn är het i år, vilket gjort att bolag som Stora Enso gått starkt på börsen. Den finländsk-svenska skogsindustrikoncernen är upp 40 procent sedan årsskiftet. När bolaget kom med en omvänd vinstvarning inför årets första kvartalsrapport sa vd Karl-Henrik Sundström:

"Sammanfattningsvis har vi haft rekordhög omsättning, vinst eller förbättrad effektivitet i alla fem divisionerna!" Affärsvärlden skriver in sin analys att "konjunkturen spelat Stora Enso i händerna på slutet" och att "just nu har alla Stora Ensos affärsområden vinden i ryggen och kan justera upp priserna, men det kan snabbt förändras för ett bolag som inte har mycket makt över sina försäljningspriser."

Sammantaget bedömer Affärsvärlden att det inte finns någon större uppsida i vare sig multipel (p/e 15) eller rörelsemarginal, vilket gör att man ger rådet "vänta".

Precis som Stora Enso har specialfettstillverkaren AAK haft en stark utveckling på börsen under 2018. Uppgången har dock varit så pass stor att det nu är dags att hämta hem vinsten, menar Affärsvärlden i en analys.

"AAK kan nog fortsätta att växa i god takt, men riktigt så snabbt som fram till nu blir det inte, vilket får dagens värdering att framstå som ansträngd. Köpläget är förbi", skriver tidningen.

Dela med dig