Aktiespararna

Ahnemark: "Det är viktigast i portföljen"

Av Redaktionen
7 oktober 201911 min lästid
Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark besvarade medlemmarnas frågor om börsen, ekonomi, aktier och fonder. I förmiddags fick Aktiespararnas medlemmar möjlighet att ställa sina frågor, läs svaren och frågorna nedan.

Josefin: Vilka aktier har du störst tilltro till kommande tre åren?

Chris: Jag gillar verkligen hälsovårdsaktier. Medicover, GHP och Biotage är en stark trio som jag tror överpresterar börsen kommande tre åren.

Dea: Går det att tjäna på etiska fonder?

Chris: Absolut! Det finns många bra etiska fonder. Däremot vad "etiskt" innebär går att diskutera. Läs igenom fondbestämmelserna noggrant och ta därefter ställning till om deras "etik" stämmer överens med din syn på "etik".

Urban: Hej, vilken bank skulle du välja i Norden på 5-6 års sikt?

Chris: Då skulle jag säga norska Sbanken. En helt digital bank som har haft nöjdast kunder i nästan 20 års tid. Banken har en stor kostnadsfördel, effektiva processer och får stöd av ett positivt ränteklimat. Samtidigt är Norge - Norge. Det är något av vilda västern i det landet och det gäller att följa utvecklingen. Mycket kan hända längs vägen, men till dagens värdering är caset mycket starkt.

Qvarn: Hej! Vad tror du om fastighetsbolagen?

Chris: Jag tror att fastighetsbolagen har mer att ge. Många tror att resan är över efter den starka uppgången i år. Men efter det senaste nedstället tror jag förväntningarna är mer realistiska. Grundcaset är dessutom starkt, särskilt i bolag med en stark projektportfölj som Wihlborgs, Platzer och Diös. Alla dessa aktier finns också i Korta Portföljen.

Pär: Hej! Om du bara fick äga tre fonder, vilka fonder skulle du äga då?

Chris: Klurig fråga! Då skulle jag snabbt säga Swedbank Access Global, DNB Teknologi och Xact Högutdelande ETF.

Fredrik: Vem är börsens bästa vd enligt dig?

Chris: Svår fråga! Jag skulle nog ändå säga Henrik Ekelund, som är grundare och största ägare i BTS Group på Stockholmsbörsen. Jag har följt bolaget sedan år 2014 och imponeras fortfarande av resan bolaget gör. Henrik är alltid trevlig och ytterst påläst. Helt enkelt en riktigt bra företagsledare!

Lisa: Vad bör man absolut äga i sin portfölj?

Chris: Bredd. Det kanske låter vagt. Men jag är en stor förespråkare av att ha en solid bas med indexfonder som kompletteras med enskilda spetsfonder och selektiva aktieval. Många har enbart svenska fonder och svenska aktier. Det är fel väg att gå. Det syns inte minst i skillnaden mellan avkastningen på den amerikanska börsen och den svenska börsen senaste 2-3 åren.

Niklas: Hur länge tror ni det är innan vi går in i en recession? När kommer marknaden börja prisa in det i aktiekurserna?

Chris: Bra fråga! Jag skulle säga att tillverkningsindustrin redan är i recession. Åtminstone i Tyskland, delar av Asien och vissa segment i Nordamerika. Tittar vi kvartal på kvartal ser det mindre muntert ut för många bolag. Jag tycker att marknaden har prisat in sämre tider i många fall, medan andra bolag lämnats oberörda. Rapporterna för det tredje kvartalet börjar komma nästa vecka, särskilt fredag den 18 oktober. Vinstvarningar kan komma vilken dag som helst och det kan bli blodigt för många som inte är förberedda.

Urban: Hej Christoffer, Vad ser du som orsaken till att läkemedelsaktier som Bioartic, Oncopeptides och Sobi har fallit lika mycket eller mer den senaste tiden trots att de inte enligt mig har något direkt beroende till konjunkturen, eller fått dåliga nyheter? Känslan är saker säljs oaktat, och att om det går ner, spelar det ingen direkt roll vad man äger...hade lika väl kunnat köpt Sandvik eller Boliden. Med vänlig hälsning, Urban

Chris: Hej Urban! Alla aktier inom läkemedels- och hälsovårdsindustrin går inte unisont upp när det blåser på börsen. Företagsspecifika faktorer styr i många fall. Bland bolagen du radade upp är BioArctic & Oncopeptides i ett tidigt skede i sin resa, det vill säga mer av forskningsbolag. Även om studieresultat kan se lovande ut finns det alltid en osäkerhet i dessa bolag innan allt är godkänt och produkten/substansen är lanserad - och fullt ut kommersialiserad. I Sobi oroar sig marknaden för ökad konkurrens från jätten Roche som avancerar inom blödarsjuka med ett nytt preparat. Men ge inte upp! Hälsovårdssektorn har strukturell medvind många år framöver och det finns många guldkorn i sektorn på Stockholmsbörsen. Fortsätt sprid riskerna och lyft blicken!

Åke: Hej!önskar tips på hur man på bästa sätt kan hedga sin portfölj innehållande aktier och fonder så att värdet kan behållas inför en kommande nedgång i världsekonomin och därmed fallande kurser.

Chris: Det finns ett antal sätt att skydda sig mot snålblåst. Dels finns ocykliska eller rentav kontracykliska aktier inom hälsovårdssektorn och/eller guldbolag. I tidningen Aktiespararen har vi en portfölj kallad "Defensiva Portföljen". I den portföljen hittar du allt från motståndskraftiga investeringsteman till högpresterande aktiehedgefonder. Tänk dock på att mixa positionerna i portföljen. Att bara äga defensivt kan medföra att många möjligheter missas - ungefär som att ha elva målvakter i ett fotbollslag. Ett framgångsrik fotbollslag behöver både ha ett försvar, men också någon som kan satsa offensivt och göra mål.

Ulf Ehrning: Hej Hur ser ni egentligen på ICA? I senaste numret av tidningen finns köprekommendation på sid 47 och säljrekommendation på sid 51. Visserligen säger ni att under "Aktietips" är det externa aktörers rekommendationer (sid 51) medan "Aktieanalys" (sid 47) vad jag förstår är er egen värdering. Men ska det skilja så?

Chris: Hej Ulf! Bra uppmärksammat. Vi gillar både ICA Gruppen och Axfood. Under "Aktietips"-sektionen i tidningen Aktiespararen publiceras externa analyshus syn på olika aktier. I det här fallet är det Kepler Cheureux som har säljstämplat ICA-aktien, inte vi på redaktionen. Olika syn på samma aktie är det som gör en marknad. Däremot får vi se vem som har fått rätt om 12 månader. Fortsättning följer!

Gunnar: Hur kommer det sig att börsen går upp på dåliga nyheter?

Chris: Det är en jättebra fråga. Under flera dagar har börsen trotsat nattsvart statistik och faktiskt stigit på dessa nyheter. Lever vi i en märklig ekonomisk omvärld? Ja, delvis. Dels förväntar sig många på kapitalmarknaden att ju sämre statistik som kommer in, desto mer stimulanser kommer att sjösättas av världens centralbanker och politiker. Mer minusränta, finanspolitik och QE ger starka stöd åt risktillgångar. Samtidigt finns växande förhoppningar hos ett antal investerare på om att konjunkturen ska bottna någon gång under det första halvåret 2020. Än så länge har vi inte sett några konkreta bevis som stödjer tesen om en cyklisk botten - vi har inte ens sett en stabiliseringen i t.ex. Tyskland - men det hindrar inte spekulanter att ta positioner redan nu, när cykliskt är "billigt". Jag skriver billigt inom "-tecken för att vinster och vinstmarginaler står i zenit i många fall.

Josef: Christoffer, när kommer kraschen?

Chris: Det är alltid svårt att svara på. Vi har haft flera "mini-krascher" senaste kvartalen och åren. Det fjärde kvartalet i fjol var blodigt, men även maj och augusti under 2019 var klart kännbara. Där och då oroade mest hastigheten i nedstället. Snabba nedgångar på 10 procent får vi nog vänja oss vi vid. När "the Big One" - som medför en halvering eller mer av börsvärdet - kommer går bara att spekulera i. Stora obalanser finns i världsekonomin, men kreditcykeln förlängs av låga räntor och det känns i dagsläget som att den stora sättningen är några år bort. Men vem vet? Kanske faller den amerikanska börsen (och därmed globala aktier) ihop innan presidentvalet i USA hösten 2020.. det skulle onekligen försämra förutsättningarna för sittande president Donald Trump att bli omvald

Johannes: Hej Christoffer, Barnsparande, hur gör man bäst där? Jag har tänkt sätta undan barnbidraget men vet inte riktigt hur jag ska börja. Tack!

Chris: Hej Johannes! Börja smått är mitt tips. Öppna en kapitalförsäkring i ditt eget namn och sätt barnet som förmånstagare. Enklast är att öppna kontot på till exempel nätbankerna Avanza eller Nordnet. Det går även att skräddarsy när kapitalet ska tillfalla barnet - vid 18 års ålder? Eller kanske 21 år när barnet mognat lite mera? Sätt därefter upp en stående överföring i samband med barnbidraget kommer in. Börja med en stabil bas av globala indexfonder. Efter några månader kan du börja styra månadssparandet till mer spetsfonder. Läs gärna tidningen Aktiespararen för fondinspiration. Lycka till med investeringarna!

Köparen: Vilken är din mest köpvärda aktien just nu?

Chris: Bra fråga! Det beror lite på tidshorisont. Tänker vi oss en placeringshorisont på över 12 månader skulle jag säga anonyma Medicover, som är noterat på Stockholmsbörsen. Det bolaget har många egenskaper som jag gillar. Ett stort insiderägande, en tydlig huvudägare och en stark affärsmodell med återkommande intäktsströmmar. Dessutom möter Medicover strukturella medvindar i och med en åldrande befolkning och ökat välstånd i framförallt Polen och övriga delar av Central- och Östeuropa. Hälsovårdsindustrin fungerar i alla lägen av konjunkturen. Värderingen är något hög i dagsläget på grund av marginalpress (tillväxten kostar), men en tvåsiffrig organisk intäktstillväxt gör underverk på lite längre sikt.

Gustav: Hej! Jag har två depåer på Nordnet och en gammal depå på Handelsbanken. Är det vettigt att samla allt på samma konto? Då måste jag utlösa skatt på mina innehav där..

Chris: Det är helt upp till dig. Om det underlättar för dig med en samlad bild där du har "allt" på ett och samma ställe kan det vara lönt. Samtidigt utlöser du som du skriver, reavinstskatt. Är det verkligen värt det? Annars kan du samla alla innehav i exempelvis ett Excel-ark; då slipper du trigga skatten och får en bra portföljöverblick i samma stund. Ungefär som att äta kakan och ha den kvar!

Spara smart

Dela med dig