Aktiespararna

Experten: Aktierna med uppgångspotential kommande månaderna

Av Jessika Bouveng
16 april 20242 min lästid
Karl Hedberg tror på en fortsatt positiv utveckling på börsen.
Trots en rad orosmoln som cirkulerar över investerares huvuden tror Carnegies aktiechef Karl Hedberg att börsen kommer att fortsätta utvecklas positivt framöver. Han lyfter även bolag som han ser potential i framöver.

Ökad oro i Mellanöstern och en oväntat hög inflation i USA verkar inte bekymra investerare. Karl Hedberg förklarar styrkan hos börsen bland annat med att det råder positivt tolkningsföreträde på marknaden.

”Den amerikanska inflationen kan bli ett problem för börsen på sikt, men än så länge väljer marknaden att fokusera på styrkan i ekonomin i stället och att det ger förutsättningar för ett mjuklandningsscenario”, säger han i en börskommentar.

Vad som dock skulle kunna bli problematiskt är om inflationsstatistiken fortsätter att överraska åt det högre hållet på sikt.

”Då blir det svårt att se på avvikelserna som ett tillfälligt hack i kurvan”, fortsätter han.

Oklart om Riksbanken vågar chansa

Den svenska inflationen överraskade istället positivt, något Karl Hedberg menar ger genomslag för räntekänsliga sektorer snarare än börsen som helhet.

Han tror också att den senaste siffran ger stöd åt att Riksbanken kan gå före ECB och Fed med en räntesänkning. Med tanke på risken att det försvagar kronan är han dock inte säker på om Riksbanken tycker det är värt att chansa.

Bolagen med potential framöver

Inför den vanligtvis svaga perioden maj-oktober tror aktiechefen på börs som fortsätter utvecklas positivt, men i en lugnare takt.

”Uppgångspotentialen för börsen i stort framstår dock som begränsad. Potentialen finns snarare i de bolag och sektorer som står inför en vinståterhämtning under året, snarare än i de tidigare dragloken verkstad och bank som har blygsammare vinstutsikter i år.”

LÄS MER: Aktiechefen: Se upp - här kan det komma bakslag

LÄS MER: Swedbank: Fastighetsaktierna att köpa inför rapporterna

Marknadsanalyser

Dela med dig