Aktiespararna

Aktieägarna får inget från Azelios konkurs

Av Finwire/Redaktionen
13 maj 20241 min lästid
De tiotusentals aktieägare som investerat i konkursade energilagringsbolaget Azelio kommer att inte att få något tillbaka. Det uppger konkursförvaltaren Lars Wiking till Dagens Industri.

Wiking hade tidigare hoppats på att kunna sälja Azelio till en ny ägare, men försöken har inte burit frukt. Ett av skälen är att det hade krävts ytterligare investeringar i miljardklassen för att produkten skulle kunna bli kommersiellt gångbar. Det som återstod var att avveckla verksamheten. Wiking är tydlig med vad detta innebär för aktieägarna.

De “kommer inte att kunna få några pengar tillbaka utan har förlorat allt”, säger han.

Fordringsägarna bedöms dock kunna få någon utdelning i konkursen. Storleken på detta avgörs bland annat av om och när Azelios fastighetsägare lyckas hitta nya hyresgäster för nya hyresavtal.

Azelio hade som mest cirka 44 000 aktieägare och ett börsvärde på högst 6 miljarder kronor 2021. Aktieägarna har genom åren gått in med närmare 3 miljarder kronor i bolaget genom otaliga nyemissioner. Bolaget försattes i konkurs i juli 2023.

LÄS MER: Börsbolagens bästa - och sämsta - prestationer 2023

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig