Aktiespararna

Aktieanalys: Stabil tillväxt till bra peng

Av Carl-Henrik Söderberg
17 augusti 20225 min lästid
Efter en tämligen kraftig kursnedgång anses aktien intressant med i grunden fina kvalitéer såsom starka finanser, god kassagenerering och stor serviceverksamhet.
Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg sätter köp.

Om bolaget

Bravida erbjuder helhetslösningar inom installation och service för fastigheter, exempelvis inom el, värme, sanitet och ventilation. Sverige är största marknad med dryga 50 procent av den totala omsättningen, den danska marknaden står för 20 medan Norge och Finland bidrar med 19 respektive 7 procent vardera.

Bokslutet för årets andra kvartal var överlag något bättre än vad marknaden hade förväntat sig vad gäller både tillväxt och resultat. Att bolaget fortsatt ser en stabil efterfrågan tillsammans med en rekordhög orderstock uppskattas givet en instabil omvärld.

Serviceverksamheten (53 % av omsättningen) står sig av naturliga skäl bättre än vad installationsverksamheten gör (47 % av omsättningen), där en stor exponering finns mot den för tillfället svaga byggbranschen.

Framgångsrik förvärvsagenda

De senaste åren har Bravida bjudit på såväl organisk som förvärvad tillväxt. Exempelvis gjordes 20 förvärv under 2021 och hittills i år har hela 21 förvärv gjorts. Det är mindre tilläggsförvärv men som sammantaget starkt bidrar till den totala omsättningsökningen år efter år.

Tillväxt uppnås, såväl organisk som förvärvad, med en bibehållen lönsamhet.

Skuldsättningsgraden i bolaget är förhållandevis låg och ligger idag på 0,9 x ebitda, vilket är långt ifrån bolagets egna uppsatta finansiella mål med en skuldkvot som inte får överstiga 2,5x ebitda.

Bravida befinner sig dessutom på en fragmenterad marknad, med många små företag som går att förvärva till rimliga multiplar. Potential för nya, tillväxtdrivande tilläggsförvärv de närmaste kvartalen finns således.

Bolagsledningen har historiskt gjort ett bra jobb på den fronten. Att lönsamheten bibehållits, den förvärvsintensiva strategin till trots, är ett kvitto på just det. Bolaget är också uttalat selektiva i sina projekt och förvärv, något ovanstående graf bekräftar.

Byggexponering förhöjer risken

Visst föreligger en känslighet för byggkonjunkturen och nyproduktion av bostäder i den här typen av verksamhet och byggbolag är den största kundgruppen och står för 37 % av omsättningen. Det får ses som risk i caset men samtidigt är detta det som primärt ligger bakom att aktien fallit dryga 30 % senaste året.

Optimisten pekar på att nästan hälften av Bravidas totala omsättning härstammar från återkommande intäkter i form av service- och underhållsarbeten, vilket skapar en stabilitet och en förutsägbarhet i verksamheten. Som så ofta erbjuder eftermarknaden högre marginaler än den ”vanliga” verksamheten.

Hållbarhetfokus agerar strukturell tillväxtkraft på sikt

Vad gäller nybyggnation utgör det bara 8 % av den totala försäljningen. Då kundbasen uppgår till 65 000 kunder medför det också en god riskspridning i uppdrag och projekt.

Kraven på effektiv energianvändning ökar och installationer blir alltmer komplexa och offentliga investeringar inom infrastruktur, hälsovård och utbildning fortsätter rulla in i hög takt. Det är en underliggande strukturell kraft som tar Bravida framåt.

En god, växande och stabil kupong

Kassaflöden och utdelningar tenderar att gå hand i hand, så det faktum att Bravida uppvisar starka kassaflöden medför också att de kan erbjuda oss investerare uthålliga utdelningar. I dagsläget väntar vi oss en utdelning på 3,25 kronor per aktie, en direktavkastning på dryga 3 procent.

Utdelning per aktie sedan börsintroduktionen 2015.

Med en robust balansräkning och en förväntat fortsatt god kassagenerering är vi av tron att utdelningstillväxten kommer att kunna bibehållas, även med rådande förvärvsfrekvens.

Slutsats

Vi gillar bolagsledningen, den starka kassagenereringen, den robusta balansräkningen och förutsättningarna för att åter kunna växa på ett stabilt och lönsamt sätt.

Aktien känns förhållandevis attraktivt värderad med ett p/e-tal på 14,5 gånger 2023 års förväntade vinst och en skuldjusterad ev/ebit-multipel på knappa 12 gånger rörelseresultatet, något som sänker risker i caset något. Detta om vi räknar på kursen som i skrivande stund står i 94,5 kr.

Rekommendationen blir köp och riktkursen sätts till 120 kronor på tolv månaders sikt.

Dela med dig