Aktiespararna

Aktiechef: Dessa sektorer lockar inför nya året

Av Elin Hanspers
21 december 20232 min lästid
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, menar att styrkan i den senaste börsuppgången talar för en positiv start på nästa börsår, men att det finns en risk att marknaden sprungit lite för snabbt.

Carnegies aktiechef menar att vi kan komma att se stora skillnader mellan olika sektorer och bolag under 2024.

”Den starka kursutvecklingen i de stora verkstadsbolagen tror jag begränsar deras potential under 2024, särskilt med tanke på att valutamedvinden nu snarare vänt till motvind. Småbolagen tror jag däremot har goda möjligheter att ta igen förlorad mark”, säger han.

Vidare menar han att bankaktierna bör kunna klara sig bra trots motvind i form av lägre räntor. Räntorna kommer att kunna vägas upp av bland annat hög direktavkastning, minskad oro för kreditförluster och en historiskt låg värdering.

Han ser en tydligare motvind för verkstadsbolagen. En starkare krona och svagare efterfrågor kommer troligen att leda till vinstrevideringar.

”Det finns fortfarande en del bolag i sektorn som ser intressanta ut, men många börjar se stretchade ut värderingsmässigt i ett kortare perspektiv”, säger han.

Intressanta sektorer

När tecken på bättre efterfrågan börjar synas tror han att de lite mindre konsumentinriktade industribolagen kan ta över stafettpinnen från de större verkstadsbolagen.

”Även skogssektorn är en intressant. 2023 har varit ett dystert år vinstmässigt för sektorn, men 2024 ser ut att bli betydligt mer normaliserat”, säger han.

Byggbolag med egna stora fastighetsinnehav har stått stilla medan många fastighetsbolag rusat, pekar han även på.

”Där borde vi se en liknande rörelse med viss eftersläpning.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig