Aktiespararna

Aktiechefen: Börsuppgången kan fortsätta – men säkra vinsterna här

Av Elin Hanspers
5 mars 20241 min lästid
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
Carnegies aktiechef Karl Hedberg ser goda möjligheter till fortsatt börsuppgång, men anser att det kan vara dags att säkra vinster i verkstadssektorn.

OMXS-indexet nådde i förra veckan nya rekordnivåer på intradagsnivå, men Karl Hedberg menar att börsen troligtvis kommer att fortsätta upp kommande månader.

”Nya rekordnoteringar indikerar en god börsoptimism och historiskt har vi sällan sett tydliga trendbrott åt det negativa hållet månaderna efter kursrekord. Däremot är det troligt med en kortare rekyl, men den lär varken bli speciellt djup eller långvarig. Många investerare kommer se den som ett tillfälle att gå in med nytt kapital och då blir rekylen sannolikt kort”, säger han.

Han menar att en inflation som fortsätter nedåt och ger stöd åt räntesänkningar tillsammans med en mjuklandning i konjunkturen skulle ge en bra bas för en fortsatt börsuppgång under året.

Ta hem vinsten i verkstad

Vidare säger han att det kan vara läge för privata investerare att se över sin sektorexponering. Vad gäller den starka verkstadssektorn kan det vara rimligt att ta hem en del vinster för att omplacera annorstädes.

”Vi går in i en period där vinstutvecklingen för verkstadssektorn ser ut att bli lägre än vad vi har sett under föregående år. I kombination med historiskt sett höga värderingar bör potentialen vara mer begränsad i verkstadssektorn än på annat håll”, säger han.

LÄS MER: Här är aktierna jag hade köpt för 100 000 kr i dag

LÄS MER: Storbolagen som höjer utdelningen mest 2024


Marknadsanalyser

Dela med dig