Aktiespararna

Aktiechefen: Då är det läge att plocka hem vinst

Av Jessika Bouveng
26 mars 20242 min lästid
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
Efter påsk är det återigen dags för rapportperiod och enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, är det mycket som talar för stabila delår utan några större överraskningar.

“Skillnaden mot förra rapportperioden är främst att många bolag handlas på betydligt högre kursnivåer, inte minst inom verkstadssektorn. I kombination med en förväntat svagare vinsttrend i år blir det än mer viktigt att leva upp till de förväntningar som marknaden prisat in”, säger Karl Hedberg.

Verkstadssektorn intressant

På frågan om vilka sektorer som kan vara intressanta att hålla ett öga på nämner Karl Hedberg just verkstadssektorn. Verkstadsbolagen har fortfarande inte börjat bromsa in och därför kan utfallet överraska mer negativt.

Verkstadsbolagen har även en stor relevans för index och börssentimentet vilket gör de extra intressanta.

Läge att kamma hem vinst

Aktiechefen tror även att det kan vara läge att kamma hem en del vinst inför rapportsäsongen och säkra likviditeten.

“Givet den starka kursutvecklingen under årets första kvartal, inte minst i de stora verkstadsbolagen som i många fall handlas kring rekordnivåer, bör man vara försiktig med att syna rapporterna i den sektorn”, säger han och fortsätter:

“Risken på nedsidan lär vara betydligt större än potentialen uppåt på rapportdagen.”

Stegvis mot småbolagen

I en ny räntemiljö är det flera investerare som återigen börjat titta närmare på småbolagen. Karl Hedberg menar att det kan vara läge att stegvis börja exponera sig mot segmentet då volatiliteten är högre i dessa bolag.

LÄS MER: Carnegie: Köpläge i attraktiva e-handlaren

LÄS MER: Aktiestrategen: Fem bolag att ta sikte på

Media och analyshusMarknadsanalyser

Dela med dig