Aktiespararna

Aktiechefen: Favoriten bland investmentbolagen

Av Annelie Östlund
14 juli 20234 min lästid
Investor, Industrivärden, Kinnevik – Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell har snöat in på Investmentbolag: ”Jag väljer Investor framför Kinnevik alla dagar i veckan”, säger han till Aktiespararna.

”Substansvärdets utveckling – inte eventuella substansrabatter – är det man främst ska fokusera på när man tittar på investmentbolag. Och Investor har varit väldigt duktiga på att få substansvärdet att växa över tid. Vi tror att den utvecklingen fortsätter – framför allt inom Patricia Industries – den onoterade delen av bolaget”, säger Lars Söderfjell.

Enligt Ålandsbankens aktiechef finns det mer att hämta i Investors onoterade portfölj.

”Vi anser att marknaden inte riktigt uppskattar den onoterade portföljen efter förtjänst. Investor har också kommit till ett läge där man inte behöver skjuta till kapital till Patricia. Den onoterade delen – och då framför allt Mölnlycke som är en sedelpress– genererar så mycket kassaflöde att den i princip inte behöver finansiering till fortsatt expansion utifrån”, säger han och fortsätter:

”Vi gillar många av de noterade innehaven också, som Atlas Copco, ABB och AstraZeneca. Det är nästan så att vissa av de noterade innehaven är överkapitaliserade.”

På pluskontot listas även Investors lånestruktur.

”Det första större obligationsförfallet sker 2029 – de har låst in räntan på 1,5 %. Man har alltså byggt upp en superstark balansräkning över hela linjen. Jag har svårt att se att något av de här bolagen skulle behöva nytt kapital i form av nyemissioner. För det är ju det man kan vara lite orolig för i ett läge då räntorna plötsligt spelar roll.”

Även Investors relativt höga substansrabatt lockar.

”Enligt våra beräkningar ligger den på närmare 20 % – och då har vi värderat Mölnlycke till 86 miljarder kronor vilket är något högre än Investors egen värdering.”

Ålandsbanken publicerar inte riktkurser men rekommendationen för Investor är ”positiv” vilket kan översättas till ”köp”.

Till Industrivärden är bankens analytiker mer avvaktande och rekommendationen är ”neutral”.

”Industrivärden är ett rent investmentbolag – 99,6 % av portföljen är noterad och nästan helt replikerbar. Samtidigt har Industrivärden idag en substansrabatt på endast cirka 6 %. Historiskt brukar den ligga runt 10 %.”

Flera av Industrivärdens portföljbolag – exempelvis Volvo, Sandvik och Skanska – finns även i Ålandsbankens portföljer.

”Jag gillar många av innehaven men anledningen till att vi inte är mer positiva till Industrivärden är just att portföljen går att replikera och att rabatten är ovanligt liten just nu. Jag avvaktar till dess jag ser en rabatt på mellan 10 och 15 %.”

Kinnevik är samtidigt ingen favorit och Ålandsbanken rekommenderar ”avvakta” vilket kan sägas motsvara ”köp inte” alternativt ”sälj”.

Ett av problemen med Stenbecksfärens maktbolag är, enligt Ålandsbanken, att bolaget inte har någon kassaflödesgenerering ”in-house”.

”Kinnevik har en förkärlek för att investera i bolag som förbrukar, inte genererar, kassaflöden. Och det kan bli problematisk i ett läge som detta. Någon sa till mig: du tycker att det är lite frostigt på finansieringsmarknaden i Norden. Men i USA är det bottenfruset”, säger Söderfjell och tillägger:

”Det finns en viss risk att Kinneviks nettokassa kommer att förbrukas på kompletteringsinvesteringar som syftar till att stödja de onoterade innehaven.”

Kinneviks affärsidé – att investera riskkapital i unga bolag – är mer riskabel än Investors och Industrivärdens strategier.

”Det bör reflekteras i en stor substansrabatt.”

Duger inte dagens substansrabatt på 28 %?

”Om du går på Kinneviks värdering som utgår från senaste finansieringsrundan är substansrabatten 28 %. Men om du lägger till en extra rabatt på 15 % när du värderar de onoterade innehaven – just för att risken är större i onoterade bolag – blir substansrabatten 22 %. Då hamnar vi på ungefär samma nivå som Investor. Och jag väljer Investor framför Kinnevik alla dagar i veckan.

Dela med dig