Aktiespararna

Aktiechefen ser 60 % uppsida i rapportvinnaren

Av Annelie Östlund
19 juli 20234 min lästid
En bank, ett industriföretag och en aktie som drabbats av baksmälla. Carnegies aktiechef Karl Hedberg listar tre favoritaktier – och berättar vad han tycker om Saab.

De svenska bankerna har gynnats av ränteuppgången men samtidigt pressats av den oro för sektorn som utlöstes av kraschen i Silicon Valley Bank och senare fick bränsle av Credit Suisses haveri. Numera är det framför allt bankernas stora exponering mot fastighetssektorn som får investerarna att darra på manschetterna.

”Framför allt är det utländska investerare som blivit försiktiga och problemen i SBB har eldat på nervositeten. Det har hållit tillbaka bankernas aktiekurser. Men jag har svårt att se att fastighetsexponeringen skulle bli ett reellt problem för de svenska bankerna”, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

En annan fråga är om den positiva vinsttrenden går mot sitt slut.

”I spåren av Riksbankens räntehöjningar har bankernas räntenetton ökat. Frågan som investerarna ställer sig är om man nått toppen. Men jag tror att tillväxten i räntenettot håller i sig ytterligare några kvartal. En god direktavkastning ger ytterligare stöd till bankaktierna.”

Sektorfavoriten är Swedbank.

”Swedbank riskerar böter från amerikanska myndigheter med anledning av brister i arbetet mot penningtvätt som tidigare uppdagats. Men det finns en möjlighet att man löser de problemen under det närmaste halvåret vilket skulle undanröja en del osäkerhet och gynna aktien”, säger Karl Hedberg.

Carnegie rekommenderar köp av Swedbank-aktien med en riktkurs på 245 kronor, vilket kan jämföras med rådande aktiekurs om 192 kronor.

Ytterligare en aktie som bär Carnegies köpstämpel är Dometic. Riktkursen är 130 kronor vilket innebär att analytikerna – efter gårdagens Q2-rapport och efterföljande rejäla kursuppgång – ser en uppsida om drygt 60 % från dagens nivåer.

Dometic tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar och gynnades av boomen under pandemin då husvagnar, husbilar och båtar sålde som smör. Efter haussen drabbades aktien av en rejäl baksmälla, och ovanpå det en oro för att efterfrågan ska implodera i spåren av stigande inflation och räntor.

”Jag tror att den rädslan är överdriven. Mycket av Dometics försäljning drivs av att man behöver underhålla, reparera och ersätta många av de här produkterna. Oavsett om bolåneräntorna och elräkningarna är höga så vill du att kylskåpet i husbilen ska funka.”

Aktie på efterkälken

Samtidigt som de stora industribolagens aktiekurser återhämtat sig duktigt sedan i höstas har flera mindre industribolag hamnat på efterkälken, däribland Gränges.

”Det som driver Gränges långsiktigt är exponeringen mot elektrifieringstrenden. Bolaget är leverantör till bilindustrin där elbilar står för en stor del av tillväxten framöver”, säger Karl Hedberg.

Gränges tillverkar bland annat katodfolie som i sin tur används vid tillverkningen av litiumjonbatterier.

”Det är en väldigt lönsam produkt som jag tror kommer att stå för en ganska stor del av tillväxten under de kommande åren. Vår rekommendation är köp med riktkursen 125 kronor.”

Turkiets president Erdogan stödjer Sveriges Natoansökan – lät det som för några dagar sedan i alla fall. Nyheten satte återigen fokus på Saab. Vad tror du om aktien?

”Huruvida Sverige går med i Nato är inte avgörande för Saab. Det som framför allt driver är fokus på att rusta upp försvarskapaciteten i Europa. Saab har ett konkurrenskraftigt produktutbud på flera olika områden. Både när det gäller vapensystem och olika typer av övervakningssystem.”

Saab har plöjt ned mycket pengar på produktutveckling och nu närmar sig skördetiden, menar Karl Hedberg.

”Nu har man kommit till ett läge då order – och därmed intäkter – börjat trilla in. Vi anser att det finns potential i aktien och har en riktkurs på 685 kronor – knappt 120 kronor upp från dagens nivå.”

Dela med dig