Aktiespararna

Aktiechefen spår fortsatt börsrally

Av Elin Hanspers
24 november 20232 min lästid
Lars Söderfjell, Ålandsbanken.
Riksbankens räntepaus gynnar vissa sektorer särskilt, menar Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken. Han tror också att börsuppgången lär fortsätta.

Under torsdagen meddelade Riksbanken att man låter räntan ligga. Experterna är eniga om att detta signalerar en räntetopp, alltså att Riksbanken har höjt klart för denna gång.

Enligt Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, är det vissa sektorer som gynnas extra av den oförändrade räntan. Utöver den självklara fastighetssektorn lyfter även småbolagen, som under räntehöjningarna tagit rejält med stryk på börsen.

”Småbolag är mera beroende av extern finansiering, ta till exempel stora bolag som Volvo med 100 miljarder kronor i kassan, däremot är små bolag beroende av banken, obligations- eller aktiemarknaden för att få in kapital. Det har blivit svårare och dyrare under senare tid”, säger han till TT, och fortsätter:

”Att centralbankerna nu kan ha höjt färdigt gör att i alla fall den strukturella motvinden avtar för småbolagen.”

Stark avslutning på året

Han tror att börsen, som det historiskt sett brukar vara, kommer att gå starkt under årets sista period. Han menar att den fallande inflationen tillsammans med en överraskande stark konjunkturutveckling kan driva marknaden vidare uppåt in i årsskiftet.

LÄS MER: De spår superbörs 2024 - listar bästa aktierna att äga

LÄS MER: Förvaltarens taktik - när räntetoppen är nådd

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig