Aktiespararna

Aktiefallen kan ha skapat köpläge

Av Cristofer Andersson
15 september 20236 min lästid
En strukturell trend som på kort sikt blivit hämmad av Corona och dess följder har lett till sämre resultat för flera bolag verksamma inom robotkirurgi, men kanske är aktiefallen snarare ett tillfälle för köp än ett tecken på att skeppen sjunker?

Beroende på aktör och dess respektive underlag skiljer sig siffrorna åt när flera analysföretags marknadsprognoser för robotkirurgi studeras. Vad som dock går att konstatera är att den beräknade årliga tillväxten för kommande år är hög samt kraftig.

MarketsAndMarkets spår att sektorn för robotkirurgi kommer växa med ett CAGR (genomsnittlig årlig tillväxt) om 16,6 % fram till och med 2027. Om perioden sträcks ut till 2030 bedömer Gran View Research att sektorn kommer växa med ett CAGR om 18 %.

Med reservation för underlag och beräkningsmodeller går det konstatera att den strukturella tillväxten är stark och att bolag verksamma inom nämnda står en ljus framtid tillmötes. Detta givet att de förmår att exekvera och anpassa sig, för det är en hård konkurrens om kunderna.

USA och Sverige

I USA finns de största bolagen inom robotkirurgi. Medtronic är ett, Stryker ett annat. Emellertid är det största bolaget Intuitive Surgical, vars hårdvara, da Vinci, bedöms vara den bästa på marknaden. Mjukvaran till roboten kommer bland annat från svenska Surgical Science. Det betyder att när de mycket dyra maskinerna från Intuitive Surgical köps in av sjukhus tränas och utbildas kirurger med system utvecklade och levererade från Surgical Science.

Inträdesbarriärerna är höga. Dels kostar da Vinci-maskinerna mycket (+ $1,5 miljoner), dels utbildas och lärs kirurger in med tillhörande mjukvara. Allt annat lika ska det mycket till för att såväl sjukhuset som dess kirurger vill byta när väl ett system finns på plats. Likt mycket annat rör det sig om en stickyness, där kostnaderna mätt i såväl monetära som tids- och energimässiga termer bedöms för höga relativt alternativet.

Maskinerna och utrustningen med tillhörande mjukvaror ryms inom en SaaS-modell, med vilket menas att Intuitive Surgical och alla andra involverade parter får kontinuerliga kassaflöden. Uppdateringar, utbildning, service med mera är bara några axplock av allt som tillkommer vid ett köp/en prenumeration. På detta sätts hålls produkterna ständigt uppdaterade och bolagen knyter även sina respektive kunder sig än närmare. Ännu en gång; det ska mycket till för att en kund ska byta leverantör, speciellt om de upplever en hög kvalitét.

Surgical Science och Mentice

På svenska börsen finns tidigare nämnda Surgical Science, men det finns även en annan aktör – Mentice. Båda har haft såväl ett starkt andra kvartal som första halvår, om än att bolagens siffror kom in under analytikernas prognoser. Vad som även ska tas med när de färska siffrorna studeras är att motsvarande period föregående år, H1 2022, var allt annat än svagt och därmed ställdes bolagen inför tuffa jämförelsesiffror. Likt det modus operandi som gällt denna rapportperiod straffades aktierna med kraftiga nedgångar.

Studeras dock siffrorna framkommer att bolagen utvecklas.

Surgical Science H1 2023 (H1 2022)
Mentice H1 2023 (H1 2022)
Nettoomsättning445,3 mkr (347,4)139,3 mkr (98,2)
Rörelseresultat100,1 mkr (58,6)4,9 mkr (-23,7)
Rörelsemarginal25,4 % (20,1)12,9 % (-13,8)
Nettoresultat88,6 mkr (43)0,0 mkr (-25,1)
Resultat per aktie1,74 kr (0,85))0 kr (-1,01)

Vd-ord och utsikter

Surgical Science vd, Gisli Hennemark, skriver att bolaget möter tuffa jämförelsesiffror, men att tillväxten på intet sätt ska ses som svag, inte minst då den förra året fick en extra boost av förvärvet Simbionix. Vidare har bolaget ett stabilt kassaflöde samt en nettokassa om 574 miljoner kronor. Nämnda tillsammans med nya kundkontakt, nya samt förädlande av tidigare produkter, en strukturell megatrend är bara tre av flera faktorer som talar för bolaget framgent. Det bör emellertid beaktas att den kinesiska marknaden fortsätter lagga sedan Corona, vilket varit ett sänke för den annars starka tillväxten.

Beträffande Mentice lyfter vd, Göran Malmberg, fram bolagets starka orderingång samt dess förmåga att stärka bruttomarginalen såväl kvartal för kvartal som halvår för halvår. Kassaflödet har varit starkt och detta tillsammans med den goda kostnadskontroll som idkats gör att Mentice finansiella position bedöms som stark. Malmberg lyfter fram att bolaget fortsätter hävda sin plats inom sin sektor och att den strukturella trenden fortsätter gynna dess tillväxt.

Tillväxt och höga värderingar

En tydlig, stark och kraftig strukturell megatrend och två såväl välpositionerade som av kunder uppskattade bolag gör det inbjudande att investera. Dock är värderingarna, trots aktiefallen, fortsatt höga. Såklart finns fog för detta givet den tillväxt som uppvisas, likväl är den befintliga nedsidan tämligen stor om bolagen inte klarar av att fortsätta enligt sin långsiktiga historik.

En tydlig, stark och kraftig strukturell megatrend och två såväl välpositionerade som av kunder uppskattade bolag gör det inbjudande att investera. Dock är värderingarna, trots aktiefallen, fortsatt höga. Såklart finns fog för detta givet den tillväxt som uppvisas, likväl är den befintliga nedsidan tämligen stor om bolagen inte klarar av att fortsätta enligt sin långsiktiga historik.

På rullande tolv månader handlas Surgical Science till P/E 33 och EV/EBIT 35, medan Mentice handlas till P/E -163 och EV/EBIT 209. Positivt är att båda bolagen har en nettokassa samt upprätthåller en god soliditet.
Vi lockas till båda bolagen, om än att vi bedömer oss kluvna till dess respektive värderingar. För den långsiktiga investeraren, som inte räds risker, kan aktiefallen sedan maj ses som ett mer tacksamt inköpstillfälle, medan vi till de mer riskaverta ger rådet att avvakta. Önskas en mer indirekt exponering finns båda bolagen i fonden TIN Ny Teknik, medan investmentbolaget Bure äger andelar i Mentice.

Dela med dig